uczennica: Magdalena Cieśla, Zespół Szkół Zawodowych nr 3 w Starachowicach
nauczyciel: prof. Andrzej Czubak
Ciasto "Różany Ogród" wzięło swoją nazwę od rozkwitających wiosennych kwiatów. Aby upamiętnić dzień wiosny moją inspiracją dekoracyjną były soczyste owoce ułożone w kształcie róż.
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju
-1 łyżka octu
Masa
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 śnieżki
- niepełna szklanka mleka
Dekoracja
- bita śmietana
- świeże owoce (kiwi,banany,mandarynki)
Sposób wykonania
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec resztę składników. Ubijamy na jednolitą masę i pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku, bez termoobiegu. Biszkopt wyjmujemy z formy i czekamy aż wystygnie.
W czasie gdy biszkopt stygnie, rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śnieżki z mlekiem i dodajemy tężejącą galaretkę. Kroimy ciasto na 2 części. Na spodnią część wykładamy masę, a drugą przykrywamy. Całość smarujemy bitą śmietaną. Boki ciasta zdobimy za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy za pomocą pokrojonych owoców. Gotowe ciasto odstawiamy do schłodzenia.
Życzę smacznego!