...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZS w Suchej Beskidzkiej, materiał promocyjny

Miodownik

Autor: Anna Bałos kl.III TGa z Technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Nauczyciel: Krzysztof Maciejowski

Receptura

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki
20 dag cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
3 łyżki miodu lipowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g  margaryny Palma z Murzynkiem lub masła
2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania
W rondlu rozpuszczamy margarynę  z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, dodajemy śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Całe ciasto dajemy na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na jedną część wykładamy masę z orzechami, pieczemy ciasto w temperaturze 180 °C przez 15-20 minut.

Składniki   na masę orzechową
2 łyżki miodu
10 dag cukru (ok. 8 łyżek)
2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem lub masła
25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich

Sposób przygotowania
Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku roztapiamy miód z cukrem i margaryną, dodajemy posiekane orzechy i chwilkę przesmażamy.

Składniki na masę grysikową
7 łyżek kaszy manny
0,5 litra mleka
8 łyżek cukru
125 g  margaryny Palma z Murzynkiem lub masła
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowy




Sposób przyrządzenia  masy grysikowej
Mleko zagotowujemy z cukrem, gdy zacznie wrzeć dodajemy kaszkę manną. Mieszamy intensywnie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy przykrywając kaszę folią. Margarynę ucieramy na puch z ekstraktem waniliowym i dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny, oraz sok z cytryny, cały czas miksując masę.

Dodatkowo: powidła śliwkowe

Składanie
Wystudzony blat ciasta przekrawamy na pół.
Spodni blat (bez orzechów) smarujemy  powidłami śliwkowymi, na nie wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko.
Ciasto odkładamy na ok. 24 h aby zmiękło.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy  mleczną czekoladę i polewamy nią wierzch.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji