Autor: Anna Bałos kl.III TGa z Technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Nauczyciel: Krzysztof Maciejowski
Receptura
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki
20 dag cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
3 łyżki miodu lipowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła
2 łyżki cukru waniliowego
Sposób przygotowania
W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, dodajemy śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Całe ciasto dajemy na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na jedną część wykładamy masę z orzechami, pieczemy ciasto w temperaturze 180 °C przez 15-20 minut.
Składniki na masę orzechową
2 łyżki miodu
10 dag cukru (ok. 8 łyżek)
2 łyżki margaryny Palma z Murzynkiem lub masła
25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku roztapiamy miód z cukrem i margaryną, dodajemy posiekane orzechy i chwilkę przesmażamy.
Składniki na masę grysikową
7 łyżek kaszy manny
0,5 litra mleka
8 łyżek cukru
125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowy
Sposób przyrządzenia masy grysikowej
Mleko zagotowujemy z cukrem, gdy zacznie wrzeć dodajemy kaszkę manną. Mieszamy intensywnie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy przykrywając kaszę folią. Margarynę ucieramy na puch z ekstraktem waniliowym i dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny, oraz sok z cytryny, cały czas miksując masę.
Dodatkowo: powidła śliwkowe
Składanie
Wystudzony blat ciasta przekrawamy na pół.
Spodni blat (bez orzechów) smarujemy powidłami śliwkowymi, na nie wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko.
Ciasto odkładamy na ok. 24 h aby zmiękło.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę i polewamy nią wierzch.