...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Olej palmowy idzie w odstawkę

Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang w Singapurze i Uniwersytetu Malajskiego w Malezji znaleźli zdrowszą i bardziej ekologiczną alternatywę dla najpopularniejszego i równie niezdrowego oleju na świecie.

W ośrodkach tych opracowano metodę efektywnej produkcji i ekstrakcji olejów roślinnych z pospolitych mikroalg. Oleje te zawierają więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz obniżyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

 

 

Podczas produkcji tych olejów kwas pirogronowy – organiczny kwas występujący we wszystkich żywych komórkach – jest dodawany do roztworu zawierającego algi Chromochloris zofingiensis i wystawiany na działanie światła ultrafioletowego w celu stymulowania fotosyntezy. Po 14 dniach mikroalgi myje się, suszy i traktuje metanolem w celu wyekstrahowania olejów.

 


Naukowcy twierdzą, że gdy produkcja prowadzona jest na dużą skalę, światło ultrafioletowe można zastąpić słonecznym, które pomoże usunąć dwutlenek węgla z atmosfery poprzez przekształcenie go w biomasę i tlen na drodze fotosyntezy. Zapowiadają również, że na Uniwersytecie Technologicznym Nanyang w odrębnym badaniu opracowali metodę wytwarzania kwasu pirogronowego poprzez fermentację istniejących organicznych produktów odpadowych, takich jak resztki soi i skórki owoców, co nie tylko obniżyłoby koszty produkcji, ale przyczyniłoby się do zmniejszenia marnotrawstwa żywności.

Zobacz wideo >>> KLIK! 

Źródło >>> So Good Magazine


Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji