autorka: Mistrz cukiernictwa Izabela Berendt, Cukiernia Angelika
Świeży tymianek w cukiernictwie to ciekawe doświadczenie. Jest pikantny w smaku i jednocześnie wyjątkowo aromatyczny, dzięki czemu nawet proste desery stają się wyrafinowane. W mlecznej czekoladzie tymianek stopniowo wytraca ostry smak, ale pozostawia świeżość i podkreśla owocowe nuty smakowe. Wyjątkowo dobrze komponuje się z mango, ze wzajemnością pokochał czekoladę, dlatego znalazł się w moich pralinkach wielkanocnych. Pralinkach, które nie tylko zaskoczą smakiem, ale poprawią trawienie i wpłyną uspokajająco w czasie wiosennego przesilenia.
RECEPTURA
Składniki
150 g cukru
35 g glukozy
110 g pulpy z mango
100 g śmietanki
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
8 g świeżego tymianku
Przygotowanie
Tymianek zaparzyć gorącą śmietanką i pozostawić na 30 minut, odcedzić, przygotować jasny karmel, dodać glukozę, a następnie śmietankę i pulpę z mango. Wszystkie składniki dodać do czekolady.
Formę do pralin pomalować masłem kakaowym w kolorze żółtym, następnie wylać zatemperowaną czekoladą białą i odłożyć do chłodni.
Przygotowanym ganaszem o temperaturze ok. 30oC napełnić korpusy pralin, a następnego dnia zamknąć je zatemperowaną białą czekoladą.