...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Puratos otworzył Bibliotekę Naturalnych Zakwasów

Pod koniec września br. w Centrum Smaku Chleba Puratos w Sankt-Vith (Belgia) otwarto Bibliotekę Naturalnych Zakwasów. Jest to pierwszy na świecie unikalny zbiór tradycyjnych zakwasów z różnych zakątków świata.

W uroczystym otwarciu wziął udział Eric Kayser, mistrz piekarnictwa oraz przewodniczący Rady Maison Kayser w Paryżu, który specjalnie na tę okazję przyniósł swój zakwas. W ten sposób zasilił zbiór Biblioteki, liczącej około 40 zakwasów pochodzących z Włoch, USA i Grecji.

Otwarcie Biblioteki Naturalnych Zakwasów w Centrum Smaku Chleba Puratos w Sankt-Vith w Belgii jest realizacją niespotykanego dotąd konceptu, zakładającego prowadzenie pierwszego na świecie zbioru autentycznych zakwasów z całego świata. ‒ Konsumenci coraz częściej poszukują tradycyjnych receptur oraz autentycznych smaków. Zakwasy od lat wykorzystywane są w piekarnictwie jako aktywna substancja, ale również jako kluczowy składnik nadający pieczywu smak. Istotnym jest, aby zachować to dziedzictwo, a idealnym miejscem do tego jest Centrum Smaku Chleba Puratos ‒ Eddy Van Belle, prezes Zarządu Grupy Puratos.

Zakwasy są naturalnym zaczynem chleba, którego początki wytwarzania sięgają czasów starożytnych Egipcjan, a więc około 3000 lat przed naszą erą. Typowy zakwas jest mieszanką mąki i wody, poddaną fermentacji mikroorganizmów: bakteriom kwasu mlekowego oraz dzikich drożdży. W ostatnich latach wykorzystywanie zakwasów w piekarnictwie powróciło do łask ze względu na rosnące zainteresowanie konsumentów pieczywem charakteryzującym się autentycznym smakiem. Celem działalności Biblioteki jest ochrona różnorodności zakwasów, archiwizacja wiedzy o piekarnictwie bazującym na wykorzystywaniu zakwasów oraz zachowanie dotychczasowego dziedzictwa zakwasów.

Karl De Smedt, Manager ds. Komunikacji oraz Szkoleń Piekarniczych – Smak i Drożdże

W nietypowej Bibliotece zakwasy przechowywane są w ściśle kontrolowanych warunkach, dzięki czemu możliwe jest zachowanie ich właściwości przez wiele lat. Do dzisiaj naukowcy firmy Puratos, we współpracy z badaczami uniwersyteckimi z różnych krajów (m.in. z profesorem Gobetti z Uniwersytetu w Bari – jednym z czołowych autorytetów w dziedzinie mikrobiologii zakwasów), zidentyfikowali ponad 700 rodzajów zakwasów oraz ponad 1500 różnych szczepów bakterii kwasu mlekowego. 

 ***

Centrum Smaku Chleba Puratos w Sankt-Vith w Belgii zostało otwarte w 2009 r. jako centrum doskonałości specjalizujące się w fermentacji zakwasów oraz prowadzeniu prac nad smakiem pieczywa. Ponadto Grupa Puratos posiada cztery fabryki zakwasów: dwie w Belgii (Andenne i Sant-Vith), jedną w USA (Pennsauken w stanie Nowy Jork) oraz jedną w Hiszpanii (Sils). Linie produkcyjne pracujące w tych fabrykach wiernie odtwarzają tradycyjne metody piekarskie przestrzegające czas fermentacji.  

 


Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji