...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Puratos otworzył Bibliotekę Naturalnych Zakwasów

Pod koniec września br. w Centrum Smaku Chleba Puratos w Sankt-Vith (Belgia) otwarto Bibliotekę Naturalnych Zakwasów. Jest to pierwszy na świecie unikalny zbiór tradycyjnych zakwasów z różnych zakątków świata.

W uroczystym otwarciu wziął udział Eric Kayser, mistrz piekarnictwa oraz przewodniczący Rady Maison Kayser w Paryżu, który specjalnie na tę okazję przyniósł swój zakwas. W ten sposób zasilił zbiór Biblioteki, liczącej około 40 zakwasów pochodzących z Włoch, USA i Grecji.

Otwarcie Biblioteki Naturalnych Zakwasów w Centrum Smaku Chleba Puratos w Sankt-Vith w Belgii jest realizacją niespotykanego dotąd konceptu, zakładającego prowadzenie pierwszego na świecie zbioru autentycznych zakwasów z całego świata. ‒ Konsumenci coraz częściej poszukują tradycyjnych receptur oraz autentycznych smaków. Zakwasy od lat wykorzystywane są w piekarnictwie jako aktywna substancja, ale również jako kluczowy składnik nadający pieczywu smak. Istotnym jest, aby zachować to dziedzictwo, a idealnym miejscem do tego jest Centrum Smaku Chleba Puratos ‒ Eddy Van Belle, prezes Zarządu Grupy Puratos.

Zakwasy są naturalnym zaczynem chleba, którego początki wytwarzania sięgają czasów starożytnych Egipcjan, a więc około 3000 lat przed naszą erą. Typowy zakwas jest mieszanką mąki i wody, poddaną fermentacji mikroorganizmów: bakteriom kwasu mlekowego oraz dzikich drożdży. W ostatnich latach wykorzystywanie zakwasów w piekarnictwie powróciło do łask ze względu na rosnące zainteresowanie konsumentów pieczywem charakteryzującym się autentycznym smakiem. Celem działalności Biblioteki jest ochrona różnorodności zakwasów, archiwizacja wiedzy o piekarnictwie bazującym na wykorzystywaniu zakwasów oraz zachowanie dotychczasowego dziedzictwa zakwasów.

Karl De Smedt, Manager ds. Komunikacji oraz Szkoleń Piekarniczych – Smak i Drożdże

W nietypowej Bibliotece zakwasy przechowywane są w ściśle kontrolowanych warunkach, dzięki czemu możliwe jest zachowanie ich właściwości przez wiele lat. Do dzisiaj naukowcy firmy Puratos, we współpracy z badaczami uniwersyteckimi z różnych krajów (m.in. z profesorem Gobetti z Uniwersytetu w Bari – jednym z czołowych autorytetów w dziedzinie mikrobiologii zakwasów), zidentyfikowali ponad 700 rodzajów zakwasów oraz ponad 1500 różnych szczepów bakterii kwasu mlekowego. 

 ***

Centrum Smaku Chleba Puratos w Sankt-Vith w Belgii zostało otwarte w 2009 r. jako centrum doskonałości specjalizujące się w fermentacji zakwasów oraz prowadzeniu prac nad smakiem pieczywa. Ponadto Grupa Puratos posiada cztery fabryki zakwasów: dwie w Belgii (Andenne i Sant-Vith), jedną w USA (Pennsauken w stanie Nowy Jork) oraz jedną w Hiszpanii (Sils). Linie produkcyjne pracujące w tych fabrykach wiernie odtwarzają tradycyjne metody piekarskie przestrzegające czas fermentacji.  

 


Bieżące wydanie czasopisma

Oddajemy w Wasze ręce najnowszy numer, mocno pachnący świeżym chlebem rodem z San Francisco. Jest też o cieście parzonym, lodach w słoiku i tortach, które zbliżają do siebie ludzi.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji