Czy chwasty mogą być pyszne, zdrowe i... stosowane w wypiekach? Oczywiście! W sprzedaży pojawiła się najnowsza książka Małgorzaty Kalemby-Drożdż, miłośniczki dzikich roślin i autorki "Jadalnych kwiatów". Najnowsza publikacja to zbiór 137 przepisów na dania z chwastów, m.in. w słodkościach i konfiturach.
Podobne artykuły
Powrót drożdżówkiSzefowie Callebaut prezentują nową książkę The Chocolatier's kitchenWielkanoc z jajem - konkurs wyjątkowych słodkościPo sukcesie "Jadalnych kwiatów" w 2012 r. przyszedł czas na chwasty. 18 czerwca br. premierę miała najnowsza książka kulinarna Małgorzaty Kalemby-Drożdż, doktor biochemii i autorki bloga "Trochę Inna Cukiernia", która przygotowała 137 przepisów na dania z chwastów: sałatki, pasty i sosy, zupy, tarty i makarony, koktajle, a także słodkości i konfitury. Oprócz przepisów opatrzonych rewelacyjnymi zdjęciami, wykonanymi przez autorkę (!), każdy znajdzie tu praktyczne porady dotyczące zbioru roślin i ich opis.
W "Pysznych chwastach" autorka bazuje tylko na 14 roślinach, ale jak przyznaje, nie chciała powielać schematu przewodnika botanicznego, lecz skupić się na roślinach, które wszyscy znają, umieją rozpoznać i które rosną praktycznie wszędzie. – Przepisy są naprawdę ciekawe. Nie powstały nagle, jako wynik pracy nad książką, ale były przeze mnie gotowane i fotografowane przez ostatnie trzy lata w ramach naszych codziennych posiłków. Około 20 przepisów znacie z bloga, natomiast cała reszta jest unikatowa. Do większości przepisów podana jest alternatywna wegańska wersja – dodała Małgorzata Kalemba-Drożdż.
– Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z fiołka, pokrzywy, stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania – przekonuje Ewa Wachowicz.
– Brakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecz! – Maryla Musidłowska, dziennikarka kulinarna Kuchnia+, Elle, In Style
Tytuł: "Pyszne chwasty"
Autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż
Wydawnictwo: Pascal
Liczba stron: 336
okładka: twarda
rozmiar: 17 x 24 cm (B5)
ISBN: 978-83-7642-348-7