Niezależnie od tego, czy chodzi o sery, pieczywo, czy dania gotowe: żadna inna branża nie podlega presji kosztowej tak bardzo jak spożywcza. Efektywność ekonomiczna wymaga wydajności procesów. Pomagają w tym funkcjonujące na rynku rozwiązania cyfrowe, które oferują wiele możliwości zwiększenia przejrzystości i obniżenia kosztów.
Podobne artykuły
Zarządzanie jakością, zarządzanie informacjąPlanowanie produkcji – kompleksowe monitorowanie i optymalizacjaDlaczego system ERP jest w szczególnie ważny dla producentów żywności w czasach kryzysu?Każda branża ma swoje ustawy i wymagania. Branżę spożywczą odróżniają od innych gałęzi przemysłu ekstremalnie wysokie koszty surowca i materiałów. W zależności od produktu stanowią one do 60% przychodu z tytułu sprzedaży. Nie bez znaczenia są wymagania i siła negocjacyjna ze strony handlu. A konsumenci? Ankietowani często podają, że za dobrej jakości produkty są w stanie zapłacić więcej, ale podczas zakupu także cena odgrywa dużą rolę. W tej sytuacji zakłady piekarskie i cukiernicze muszą szukać nowych dróg do tego, by być konkurencyjnymi. Analizy i przykłady branżowe pokazują następującą zależność: kto wdraża cyfryzację, ten jest wydajniejszy i obniża koszty.
Marża pokrycia zawsze pod kontrolą
Dzięki cyfryzacji decydenci mogą lepiej reagować na trendy na rynku surowców, ponieważ mają pod kontrolą marże. Kryzys surowcowy na chińskim rynku kieruje uwagę przedsiębiorców na inne regiony, a popyt winduje ceny. Bez przejrzystości w obszarze marż i kosztów łatwo wpaść w tarapaty. W takich sytuacjach pomocne są rozwiązania cyfrowe, przede wszystkim oczywiście system ERP pozwalający na szybkie reagowanie i sterowanie marżami.
O 30% niższe koszty Magazynowe
Wiele pieniędzy można oszczędzić, zwiększając przejrzystość w magazynie i osiągając balans w gospodarce magazynowej. Warto wówczas skorzystać z funkcji planowania materiałowego i zarządzania magazynem oferowanych przez systemy ERP. Obok inteligentnego monitoringu stanów magazynowych nowoczesne systemy informują o optymalnej ilości zamówieniowej i automatycznie zgłaszają osiągnięte zapotrzebowanie minimalne w magazynie surowca lub wysyłkowym. Wynik: stuprocentowe pokrycie zapotrzebowania materiałowego przy możliwie minimalnym zamrożeniu środków. W ten sposób można obniżyć koszty magazynowe nawet o 30%.
IT jest dzisiaj kluczem do skutecznego sterowania przedsiębiorstwem
Z naszego aktualnego opracowania na temat cyfryzacji wynika, że decydenci widzą w technologii informatycznej ważne narzędzie sterowania przedsiębiorstwem. Przedstawiamy udział IT w skali 1-6 w poszczególnych zakresach.
Mniej błędów podczas koMpletacji
Kto konsekwentnie stawia na integrację i nowe technologie, podczas kompletacji może oszczędzić i czas, i pieniądze. Elektronicznie realizowane procesy kompletacji pomagają zminimalizować liczbę błędów i zredukować koszty reklamacji, dodatkowej kompletacji, dostaw i stornowania. Dochodzą jeszcze duże oszczędności w zużyciu papieru: zasada mówi, że na 100 mln euro obrotów można zaoszczędzić tonę papieru.
O 15% niższe koszty transportu
Duży potencjał oszczędności kosztów oferuje również logistyka transportowa. Producenci sektora spożywczego mogą liczyć na aż do 15% niższe koszty w zarządzaniu flotą, zakładając, że planują, sterują i kontrolują przy wsparciu systemu informatycznego. Systemy planowania tras umożliwiają optymalizację dyspozycji, odległości, załadunku, masy i objętości oraz zarządzanie pojazdami i obsługą kierowców. W ten sposób możliwa jest redukcja nie tylko kosztów transportu, będących największą pozycją kosztową w logistyce, lepiej dysponujemy także zasobami ludzkimi. W zależności od struktury floty i dostaw można oszczędzić na pojedynczych pojazdach.
szybsza kontrola pochodzenia artykułów spożywczych
Na całym świecie urzędy regulacyjne zaostrzają przepisy w zakresie kontroli żywności, produkcji i jej pochodzenia. Również przedstawiciele handlu i konsumenci chcą widzieć dane – można to osiągnąć tylko za pomocą procesów cyfrowych. Rozwiązanie IT do śledzenia pochodzenia procesów i produktów opiera się na bezbłędnej elektronicznej rejestracji danych wraz z dokumentowaniem ruchów magazynowych w obrębie zakładowego przepływu towarów. Adekwatne jest tutaj zastosowanie kodów kreskowych i skanerów. W przypadku zintegrowania całych linii produkcyjnych na końcu otrzymujemy przejrzysty obraz wszystkich etapów przetwórstwa dla danego produktu. Akcje ewentualnego wycofywania wadliwego produktu z obrotu rynkowego można zorganizować w ciągu kilku minut.
Inteligentne rozwiązania dla długoterMinowych zysków
Perfekcyjne dopięte, cyfrowe procesy w produkcji piekarskiej i cukierniczej oszczędzają czas, gwarantują też przejrzystość produktów i procesów. Cyfryzacja pomaga w płynnym planowaniu i kontroli aż do momentu dostawy, pomaga elastycznie reagować na zmiany rynku, wahnięcia cenowe i życzenia konsumentów. Konsekwentne stosowanie inteligentnych technologii IT oraz właściwe kształtowanie procesów w produkcji i logistyce zaliczane są do najważniejszych narzędzi pozwalających na osiągnięcie długofalowych profitów i zachowanie konkurencyjności. Najistotniejsze jest to, że rozwiązania te są dostępne, wypróbowane w praktyce i wykorzystywane z dobrym skutkiem przez wielu producentów z branży.
Adam Steć