Autor: Katarzyna Kuligowska
Nauczyciel prowadzący: Krzysztof Maciejowski
Składniki
Wiśnie w rumie
Galaretki trzy smaki (agrestowa,truskawkowa,cytrynowa)
300 ml kefiru
300 ml śmietanki 30%
300 ml wrzącej wody
Sposób przygotowania
Jedną z galaretek rozpuścić w 100 ml wrzącej wody, wystudzić. Ubić na sztywną pianę 100 ml śmietanki. Do 100 ml kefiru wlać tężejącą galaretkę i ubitą śmietankę,całość lekko wymieszać,rozlać do pucharków i dodać wiśnie namoczone w rumie.
Drugą i trzecią galaretkę przygotować w taki sam sposób jak pierwszą.
Jeśli pierwsza galaretka stężała w pucharku to wlać drugą i dodać wiśnie.
Gdy druga galaretka stężeje wlać trzecią i udekorować bitą śmietaną.