Autor: Justyna Papaj kl.III TGa, Zespół szkół im Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
Nauczyciel: Krzysztof Maciejowski
Receptura
Składniki
1 kg tłustego twarogu
150 g masła
100 g gorzkiej czekolady
200 g creme fraiche (można zastąpić sprawdzoną, gęstą i kwaśną śmietaną 18%)
1 opakowanie kruchych ciastek
1/4 szklanki mleka
2 czubate łyżki kaszy manny
3 jajka
3 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanilii
6 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
Kruche ciasteczka miksujemy w malakserze, aż zostanie z nich proszek, na koniec dorzucamy 100 g miękkiego masła i miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystko się razem połączy. Masą wykładamy spód tortownicy wysmarowanej masłem.
Do malaksera wrzucamy cały twaróg, jajka i cukier. Miksujemy co najmniej 2 min do czasu aż masa będzie jednolita i znikną grudki. Gdy całość jest zmiksowana, rozpuszczamy 100 g czekolady w kąpieli wodnej i rozpuszczoną dodajemy do twarogu razem z ekstraktem z wanilii i 4 łyżeczkami kawy rozpuszczonymi w gorącym mleku. Na koniec dodajemy jeszcze creme fraiche oraz kaszę manną i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wylewamy na spód z ciasteczek.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy jeszcze 50 minut. Studzimy.
Gdy ciasto jest już zimne posypujemy kakaem.