...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , HERT, materiał promocyjny

VIII Targi Firmy Hert

8-10 kwietnia br. odbyły się VIII Targi firmy Hert, na których prezentowano rozwiązania, powstałe w odpowiedzi na nowe trendy w piekarnictwie i cukiernictwie. W piekarni już nie tylko kupujemy pieczywo, ale także ciepłe i smaczne przekąski.

Chwytamy kawę albo herbatę i idziemy dalej, a jeżeli mamy chwilkę czasu, siadamy i jemy w przytulnym miejscu, pachnącym świeżym chlebem i bułkami. Wypieki mają być świeże, pachnące i gorące cały czas, w godzinach pracy i otwarcia sklepu, aby przyciągać swoim wyjątkowym aromatem. Wykorzystanie technologii zimna w procesie długiej fermentacji pozwala na produkcję wyrobów wyróżniających się jakością, smakiem i aromatem. Wykorzystywanie technologii zimna i chłodnio garowni zapewnia świeże, ciepłe pieczywo dostępne w sprzedaży cały czas. Najczęściej odpiekane przez sprzedawcę bezpośrednio przy kliencie – modne jest, aby klient mógł obserwować cały proces produkcji, od formowania, po wypiek, a są możliwości, aby wszystko to odbywało się bezpośrednio w punkcie sprzedaży.

Nowe trendy w piekarni

Dzięki targom, można było zobaczyć praktyczne rozwiązania, gotowe do zastosowania w sklepach. Zaprezentowano szeroki wachlarz piecyków do odpieku pieczywa i żywności „Food To Go”: konwekcyjnych (Bake Off), półkowych – modułowych (Kolb) oraz hybrydowych (Atollspeed). Pokazy ich możliwości – np. zapiekanki, warzywa, polędwiczki, kiełbaski, łosoś w cieście  – prowadzili technolodzy z Włoch i Austrii. Piecyk Atollspeed wykorzystano również do podgrzewania kanapek serwowanych w ramach konceptu Croustwich – podgrzewane kanapki, przygotowywane przy kliencie wedle jego życzenia, z chłodnym i świeżym środkiem, podgrzane i chrupiące, w wersji „na słono” i „na słodko”, z nadzieniem, np. czekoladowo-malinowo-bananowym. Prawie wszystkie pokazy produkcji piekarniczej (oprócz Czystoziarnistego) przeprowadzane były z wykorzystaniem technologii produkcji "przez zimno" w rozbudowanej do  ponad 400 m2 testowej piekarni i cukierni.
Krojenie chleba i sprzedaż na wagę, to jeden ze sposobów, aby sprzedawać go drożej, jednak klienci są otwarci na taką innowację. Kupują chleb gatunkowy krojony w kanapki i na wagę – nie muszą kupować całego bochenka – można kupić jednorazowo kilka rodzajów pieczywa. W ramach tego konceptu oferowane były liczne modele krajalnic MHS oraz zamykarki do chleba o mniejszej wydajności, przeznaczone do krojenia i pakowania bezpośrednio w punkcie sprzedaży. Na miejscu byli specjaliści od krojenia i pakowania oraz przykładowe urządzenia o średniej i wyższej wydajności (GHD Hartmann) oraz maszyna pakująca Smart firmy Ilapak. Do krojenia i nacinania bułek polecane było urządzenie BBS VE (Krumbein). Producent ten specjalizuje się w krajalnicach cukierniczych – na Targach Hert, w cukierni wybrane modele były wykorzystywane do produkcji ciast. Można je również na co dzień testować.

Co jeszcze na targach Hert?


Koncept „HERT Sklepy” obejmował sprawdzone rozwiązania, jak i w jaki sposób prezentować produkty (pieczywo, wyroby cukiernicze, lody, żywność „Food To Go”, kanapki, itp.), aby wyróżnić się na tle innych sklepów i zwiększyć swoje zyski. Ofertę stanowiły meble, lady i profesjonalne oświetlenie, które były przedstawione w trzech przykładowych aranżacjach sklepów. W jednej z nich (meble i lady Korte), zaaranżowane było przykładowe rozwiązanie pozwalające na produkcję pieczywa „na żywo”, którą może obserwować klient w miejscu sprzedaży pieczywa: dzielarko-formierka MERAND + szafa chłodząca + piec półkowy  + krajalnica do ciecia po kromce.
Koncept „Hert", czyli poprawa jakości chleba formowego i optymalizacja kosztów natłuszczania blach i form w piekarniach”, odpowiadał na pytania, jak zaoszczędzić na zużyciu olejów czy emulsji, służących do natryskiwania blach i form; jak poprawić efektywność pracy i końcową jakość produktu dzięki właściwemu doborze olejów i emulsji do konkretnych produktów i urządzeń.  W  jednym miejscu odwiedzający znaleźli pełną ofertę środków natłuszczających oraz urządzeń do ekonomicznego ich nakładania na blachy i formy. Tradycyjnie można było skorzystać z promocji "Wiosna w magazynach", podczas której obniżono ceny maszyn używanych, a także z promocji na 20-lecie firmy Hert -20% na zakupy i zamówienia akcesoriów >1000 PLN netto. Targi komentowane były przez Piotra Jaworskiego - prezentera Radia Złote Przeboje. Odbyły się także niezwykle interesujące wykłady, m. in. cieszącego się nie słabnącą od lat popularnością prof. H. Mruka.

Dział Sweet&Clean


Dekorowanie, dozowanie, nadziewanie i krojenie(Bakon, Edhard, Unifiller, Krumbein, Rheon), a także produkcja pączków (linie do bułek Selecta/Formprofi, smażalniki WP Riehle, nadziewarka Edhard, pomadziarki, czekoladziarki NBS Schumann i Bakon) można było zobaczyć w cukierni. Tam też wypiekano muffinki, babki piaskowe, babeczki – tartletki i inne słodkości oraz słone przekąski (wałkowarki Rollmatic), a także produkowano lody z wykorzystaniem freezera i pasteryzatora (Kalte Rudi). Zaprezentowano także krajalnice cukiernicze firmy Krumbein.

 Współtwórcy sukcesu VIII targów firmy Hert


Credin – producent wysokiej jakości mieszanek piekarsko-cukierniczych o szeroko rozwiniętej sieci dystrybucji wraz z obsługą technologiczną dla producentów rzemieślniczych i przemysłowych. Firma ta wspierała technologicznie Targi Hert  (chleb, bułki oraz tartletki, babki, ciastka z ciasta francuskiego ze słodkimi i słonymi nadzieniami były wyprodukowane i wypieczone z mieszanek Credin) oraz promowała swój słynny już, innowacyjny, Czystoziarnisty.

Merkur – firma posiadającą ponad dwudziestoletnią tradycję oraz autorytet sprawdzonego i niezawodnego dostawcy surowców  używanych w piekarnictwie i cukiernictwie. Liczne zmiany i inwestycje spowodowały jej dynamiczny rozwój. Obok nowoczesnego obiektu handlowego firma Merkur dysponuje wykwalifikowaną i fachową kadrą handlową podejmującą wszelkie działania mające na celu zaspokojenie najbardziej wyszukanych potrzeb klientów. Certyfikaty HACCP i ISO 22000 gwarantują obsługę najwyższej jakości. Zatem, oprócz przyjaznej i elastycznej obsługi małego rzemiosła, jest w stanie również sprostać wymaganiom największych polskich producentów pieczywa i wyrobów cukierniczych mających swoje rynki zbytu na terenie całej Europy. Na Targach Hert firma Merkur zaprezentowała na swoim stoisku wiele unikalnych produktów.
Grupa technologów firmy Merkur przygotowała ciekawe propozycje ciast deserowych, tortów, ciastek, nie obyło się również bez akcentów nawiązujących do zbliżających się Świąt Wielkanocy. We wszystkich wypiekach wykorzystano surowce najwyższej jakości, mieszanki cukiernicze firmy Credin, pasty do lodów Giuso, nadzienia z firmy Martin Braun oraz Grados.
Nie zabrakło również importowanych z Hiszpanii owoców w puszkach: King Friut, Videca, Alcurnia, czy migdałów LLopis. Wszystkie smakowitości zostały wypieczone na bazie tłuszczów firmy Belusa, których wyłącznym dystrybutorem na terenie Polski jest Merkur. Wszystkie z przygotowanych propozycji zyskały duże uznanie klientów, co przełożyło się na zamówienia i kolejne spotkania z klientami już na ich zakładach.

VB Leasing – oferuje oprócz leasingu maszyn finansowanie wyposażenia sklepów w tym mebli.

Koree – pokazała swoje ekspresy do kawy. Jest jedną z czołowych firm dostarczających na polski rynek wysokiej klasy urządzenia gastronomiczne. Współpracuje z największymi sieciami: gastronomicznymi (m.in. McDonald's, Burger King, Dominos Pizza, Pizza Hut, KFC, North Fish oraz wieloma innymi), kawowymi (m.in. Starbucks, Coffee Heaven, Empik Cafe, iCoffee), supermarketami oraz licznymi klientami indywidualnymi.

WV Chylińscy – Salon oferujący samochody osobowe oraz dostawcze. Na Targach Hert obowiązywała promocja polegająca na przyznawaniu specjalnych, dużych rabatów na zakup wszystkich modeli aut.


Najciekawsze urządzenia, prezentowane na targach


Dzielarka Parta U2 – najlepsza, najpopularniejsza, najtrwalsza na świecie. Promocja! Wymieniamy stare dzielarki na nowe.
- Obecnie pracuje 3140 szt. Part U na całym świecie, od Spitsbergenu do Kapsztadu, w samej Moskwie ponad 100;
- Żywotność Party-U zależy od utrzymania – nierzadko są jeszcze urządzenia  pracujące na co dzień od 1987 roku!
- 3000-ą Partę-U kupiła  Piekarnia Ottendorfer w Niemczech http://www.muehlenbaecker.de/

Dzielarko-formierka Merand z opatentowanym systemem do cięcia bagietek Alveoform®
Ta niesamowicie prosta w obsłudze dzielarka hydrauliczna wyposażona dodatkowo w system cięcia za pomocą wymiennych kratek tworzy wielofunkcyjne urządzenie, którym pracownik sklepu może uzupełnić asortyment pieczywa w bardzo szybki i prosty sposób.
Dzielenie schłodzonych kęsów ciasta na dowolny kształt (asortyment 27 kratek!)  trwa chwilę, a co najważniejsze, produkcja odbywa się na oczach Klienta, przez co otrzymuję on gwarancję najświeższego produktu.  Dzielarko-formierka MERAND zajmuje niecały 1m² , ma przyjemny dla oka design i doskonale komponuje się z wyposażeniem sklepu piekarniczego.

Nowość: Maszyna do inkrustacji KN550 Rheon – urządzenie japońskiego producenta umożliwia połączenie różnych smaków w jednym wyrobie za pomocą jednej maszyny. Dzięki temu łatwo, a właściwie nieograniczenie, uzyskujemy różnorodność produktów i rozszerzenie asortymentu pieczywa, wyrobów cukierniczych, słodyczy i słonych przekąsek. Doświadczenie firmy Rheon sięga 1963 roku.

Nowość: Elf 400 (Unifiller) – urządzenie do dozowania, nalewania i nadziewania mas cukierniczych, takich jak ciasto biszkoptowo tłuszczowe, kremy, nadzienia owocowe z cząstkami do 19 mm, marmolady, masy czekoladowe i wiele innych. Należy podkreślić, iż jest to wyjątkowo ekonomiczne rozwiązanie. Zostało stworzone z myślą o cukierniach o mniejszych możliwościach inwestycyjnych ale równocześnie posiada szerokie możliwości dzięki szerokiemu zasobowi dodatkowych akcesoriów, końcówek dozujących i dysz ręcznych.

Nowość: do lodów: freezer i pasteryzator (Kaelte Rudi)

Nowość: Piec Atollspeed – piec hybrydowy. Połączenie 5 urządzeń odpiekających w jednym piecu. Idealny do punktów sprzedaży pieczywa, snack-ów, kanapek, cukierniczo-kawowych i gastronomicznych o szybkiej rotacji klienta. Podgrzanie kanapki wynosi tylko 30 sekund.

Nowość: Ubijaczka KODIAK RN30 – najnowsze „dziecko” znanego na całym świecie duńskiego producenta ubijaczek A/S WODSCHOW & Co. Producent ten może pochwalić się ponad 100 letnią tradycją i doświadczeniem. Promowana ubijaczka powstała na bazie konsultacji z grupą wybranych cukierników z 25 krajów, gdzie producent  ma swoje przedstawicielstwa. To maszyna stworzona na miarę potrzeb i wg sugestii jej potencjalnych użytkowników.

Zestaw krajalnica Selectra 30 + urządzenie pakujące EC 101 h (GHD Hartmann) –  dedykowany dla zakładów pakujących 4-6 tys. szt. chleba/dzień. Zestaw stworzony przy współpracy Hert na potrzeby polskich piekarni przez niemieckiego, uznanego za najlepszego na świecie producenta tego typu maszyn. Taniej niż myślisz!

Smart Ilapak – Maszyna pakująca najbardziej ekonomiczna choć wciąż wysoce zaawansowana technologicznie.

Black and White 3 CTM firmy Koree – urządzenie, które prezentuje innowacyjne rozwiązania, za pomocą których można przygotować perfekcyjne espresso, delikatne cappuccino czy kawę latte, a także napoje na bazie gorącego i zimnego (nowość!) spienionego mleka. Piana mleczna przygotowana w tym urządzeniu charakteryzuje się wspaniałą konsystencją: delikatną i puszystą.  Ekspres doskonale sprawdza się w miejscach, gdzie spodziewana jest wysoka sprzedaż naprawdę znakomitej kawy. Wysokiej jakości komponenty, nowoczesny design, różnorodność produktów – to tylko niektóre cechy, które pozwalają uznać te urządzenia za najlepsze ekspresy w swojej klasie.

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki krem do przekładania, a jaki do tynkowania tortu? Od czego zacząć wegańską rewolucję w cukierni? Co to jest crookie? I czym się różnią świderki Ice Dream Team?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji