czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Wakacyjny Mistrz Branży: niekonwencjonalnie, kulinarnie i kulturalnie 0

dodano ,Redakcja AK

Od prostej rymowanki do zwycięskich lodów Adama Pokojskiego, pierwszego Polaka, który wygrał eliminacje do Gelato World Tour. Od inspirującej mocy kina i literatury po nieznaną książkę mistrza piekarstwa Mariana Pozorka. Od warszawskich kooperatyw spożywczych po niewykorzystany potencjał chleba w turystyce kulinarnej.

Uwalniając się od dotychczasowej klasyki lodowej, zyskali wszyscy: lodziarnie, które mają dużo więcej do zaoferowania, oraz klienci, którzy chcą być zaskakiwani smakiem, formą podania, a nawet nazwą. Lody stały się zaproszeniem do zabawy, nie tylko w rozszerzanie biblioteki smaków. Zabawy, do której można podejść z przymrużeniem oka, jak to zrobił Adam Pokojski, nasz dzisiejszy rozmówca. Zwycięzca pierwszej polskiej eliminacji do Gelato World Tour ucieleśnił smak prostej rymowanki: figa z makiem, z pasternakiem. I ma świadomość, że to właśnie niekonwencjonalnemu podejściu do szukania tematu i zaskakującej nazwie w dużej mierze zawdzięcza wygraną. Tę grę słów w lodach już pozytywnie podchwycili klienci toruńskiej cukierni „Franciszek Pokojski”. Mała szansa, żeby podłapali ją Włosi podczas europejskiego finału Gelato World Tour w Bolonii (24-25 lipca), ale liczymy, że polskie smaki nie przejdą bez echa!

 

Tak jak Adam Pokojski odnalazł pomysł na lody w prostym rymowanym powiedzonku, tak wiele inspiracji można dostrzec w sztuce filmowej i literaturze. Dlatego w wydaniu wakacyjnym zabieramy Czytelników do kina kulinarnego, prezentujemy najnowsze książki kulinarne. Pokazujemy też, jak kino i literatura działa ożywczo i inspirująco na pasjonatów dobrych smaków. Oni nawet w mało kulinarnych filmach i książkach wypatrują dań i słodkich wypieków, by je odtworzyć, a czasem wymyślić na nowo.

Dla miłośników tradycyjnego piekarstwa i literatury niemałą niespodzianką będzie książka Mariana Pozorka, wielkiego rzemieślnika oraz pomysłodawcy Warszawskiego Muzeum Chleba. W grudniu tego roku mijają dwa lata od śmierci Mistrza piekarskiego, ale on sam nie daje o sobie zapomnieć! Wkrótce bowiem ukaże się jego jedyne opowiadanie "Piekarskie drogi". O kulisach odkrycia dzieła literackiego Mariana Pozorka, o wątkach autobiograficznych i jego wartości dla współczesnego piekarstwa opowiedział nam Piotr Goszczycki, piekarz, poeta, który doprowadził do wydania branżowej perełki literackiej.

O wyszukiwaniu perełek żywnościowych (w tym chleba) w Warszawie i okolicach przez konsumentów skupionych wokół warszawskich kooperatyw spożywczych szeroko opisuje Anna Kamińska. Kooperatywy to odwrót od jedzenia wyprodukowanego masowo i masowo dystrybuowanego, jak przekonuje nasza autorka, ale przede wszystkim ciekawa inicjatywa konsumentów powstała z potrzeby budowania więzi między pożywieniem, producentem i lokalną społecznością. Jak mieszkańcy wielkiego miasta rozumieją "dobrą żywność", jakimi prawami kierują się przy wyborze dostawców żywności. I jakie piekarnie zaskarbiły sobie zaufanie kooperatyw w stolicy, stale kontrolujących jakość produktów?

Dobry chleb to nie tylko ważny produkt na liście zakupowej warszawskich kooperatyw. Dla Karola Przybylaka, obserwatora rynku żywności produkowanej ekologicznie, lokalnie i marginalnie, to przede wszystkim niewykorzystany potencjał turystyki kulinarnej. Turystyki, która rozwija się dynamicznie na całym świecie i może być dodatkowym bodźcem dla małych piekarni nie tylko do przetrwania, ale inspirującego rozwój.

 

Warto czytać, warto patrzeć szerzej, warto sięgać po Mistrza Branży.

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Rzemieślnik z wyróżnieniem – rozmowa z Adamem Pokojskim, zwycięzcą 1. polskiej edycji Gelato World Tour
Piekarskie drogi. Historia pewnego piekarza – rozmowa z Piotrem Goszczyckim

Ludzie i ich pasje
Od blogera do chocolatiera – rozmowa z Patrykiem Szczepańskim
Kooperatywy.Strażnicy dobrego jedzenia w wielkim mieście

Mistrz Branży na wakacje
Fabularnie kulinarnie
Książki ze smakiem
Przepis na ciastko: film, książka i miłość do jedzenia

Edukacja
Millenialsi na zakupach i w pracy
Piekarz i cukiernik na saksach

Efektywne zarządzanie
Notariusze dla „Mistrza Branży”: Poddanie się egzekucji u notariusza – groźna nazwa na dobre rozwiązanie prawne
Planowanie sukcesji

Kulisy produkcji
Miesiarki – podstawowe urządzenia do sporządzania ciasta
Maszyny, urządzenia, wyposażenie.Przegląd oferty rynkowej
Gastropiekarskie osobliwości.Czym zaskoczy nas przyszłość?
Od pojęć do praktyki: pâte a choux, sablé, créme anglaise

Biały nugat
Lodowe Inspiracje: Słoneczna morela muśnięta świeżą miętą i cytryną
Malinowa delicja

Sprzedaż i ekspozycja
Trzeba podważać wszystko
Chleb i turystyka kulinarna. Niewykorzystany potencjał

Flash News

Zobacz na ISSUU katalog reklam lipiec-sierpień
lub pobierz AKTUALNY PDF>>

 


Numery wydane >>

Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży pełne archiwum 2012 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2013 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2014 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2015 tutaj >>

 

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

   
 

ZAMÓW PRENUMERATĘ

Cena prenumeraty: roczna 149 zł brutto
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
nr tel. 32 729 96 80
więcej informacji o prenumeracie >>



Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe