...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Włoska Baba'

autorka: Anna Grochalska, Akademia Słodka Pasja

Czy wiecie, że nasza drożdżowa baba powędrowała przez Francję aż na południe Włoch i rozkochała w sobie Neapol? Swoją wędrówkę zawdzięcza królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, który rozpropagował ją we Francji, a następnie dzięki włoskim cukiernikom trafiła do Neapolu. Tu zrobiła prawdziwą furorę i stała się najsławniejszym deserem tego miasta i synonimem słów: „dobry”, „wspaniały”.

Włoska Baba' (Babba) najczęściej występuje w dwóch formach. Małe porcje piecze się w pojedynczych foremkach w kształcie podobnym do szklanek. Większe są pieczone w formach podobnych do tych, których używamy w Polsce do pieczenia naszych babek. Włoska Baba' nasączona jest ponczem. W wersji bezalkoholowej jest to syrop z dodatkiem goździków, liścia laurowego, pomarańczy i cytryn, natomiast wersja z alkoholem zawiera rum lub limoncello (likier cytrynowy). Najczęściej Baba' jest serwowana z poziomkami lub truskawkami i bitą śmietaną. Polecam ją wszystkim, którym znudziły się tradycyjne baby!


RECEPTURA

na 12 pojedynczych babeczek lub jedną dużą


Uwaga! Wszystkie składniki w temp. pokojowej

300 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
80 g cukru
5 jajek
25 g drożdży
szczypta soli

Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru, około 2 łyżki ciepłej wody i odstawić na około 15- 20 minut. Mąkę, masło, jajka, cukier i sól wymieszać krótko mikserem (hak do ciasta drożdżowego; można też wyrabiać ręcznie). Dodać drożdże i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz.

Po tym czasie wymieszać jeszcze raz i przełożyć do foremek. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Piec w temp. 180 st. przez około pół godz. w małych foremkach lub około 1 godz. w dużej formie.


Poncz (wersja bezalkoholowa)
2 litry
wody
skórka z pomarańczy i cytryny
2 liście laurowe
kilka goździków
ok. 600 g cukru

Wszystkie składniki gotujemy w garnku, aż zostanie nam około 1,5 litra ponczu.

Gotowym, ciepłym ponczem polewamy przestygniętą babkę. Możemy ją również zanurzyć delikatnie w ponczu.

Dodatkowo polewamy babkę ponczem bezpośrednio przed podaniem. Dekorujemy świeżymi owocami i bitą śmietaną.

   
 

Anna Grochalska, autorka bloga www.bee-sweet.blogspot.com. Wymyśla nowe przepisy, piecze i dekoruje. Jej pasją są ciasta i desery, ale największą frajdę daje dekorowanie tortów i kruchych ciasteczek. Specjalizuje się w dekorowaniu z masy plastycznej oraz royal icing. Wspólnie z mężem prowadzi Akademię Słodka Pasja w Opolu.

 

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji