Szefowie kuchni Miko Aspiras i Michelin Dapo otworzyli pączkarnię Don’t Doughnuts w Sydney. Założeniem jest wzniesienie pączków na wyższy poziom i nadanie im bardziej osobistego charakteru, odkrycie klasyki na nowo.
Miko Aspiras (filipiński szef kuchni nazwany w 2018 roku jedną z najbardziej wpływowych osób w branży spożywczej) opracował “hybrydowe” ciasto brioszkowe na zakwasie, które jest podstawą wszystkich jego pączkowych kreacji. Kombinacje nieoczywistych smaków i składników też robią wrażenie: pikantny cukier garam masala, imbirowy crème brûlée, palony sernik baskijski, beza z węglem z kokosa, toffi vegemite, truskawki z kremowym serkiem, tasmański lemon curd czy solona biała czekolada.
Aspiras i Dapo nazywają Don’t Doughnuts antytezą typowej pączkarni, a pączki określają jako “niebezpiecznie uzależniające”. Zawarte w nazwie “don’t” jest jednocześnie ostrzeżeniem i wyzwaniem. Świeże pączki są wypiekane codziennie. Minimalistyczny lokal w sercu Sydney oferuje także doskonały wybór kaw. Założyciele rozważają otwieranie kolejnych lokalizacji w całej Australii.