...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

XIX Radomskie Święto Chleba: Nawet deszcz nie zniechęcił...

– Gdyby to, co się dzieje teraz na niebie, opisać językiem sprawozdawców sportowych, to w meczu Pogoda vs. Święto Chleba mamy wynik 1:18. Z tego wniosek, że kolejne Święta będą już przy pięknej pogodzie – skomentował deszczową aurę podczas XIX Radomskiego Święto Chleba Jarosław Gajda, prezes Cechu Piekarzy w Radomiu.

Rankiem 3 września, w dniu radomskiego Święta Chleba, niebo nie zwiastowało nic dobrego. Na szczęście pogoda wkrótce się poprawiła, deszcz przestał padać i wyglądało na to, że po oficjalnej części imprezy, która odbywała się w zadaszonym amfiteatrze Muzeum Wsi Radomskiej, nic już nie przeszkodzi uczestnikom Święta w korzystaniu ze wszystkich atrakcji przygotowanych przez organizatorów.

Mimo niesprzyjającej początkowo pogody alejki skansenu zapełnili wierni klienci

Słowo o chlebie

Zanim jednak licznie przybyli goście ruszyli alejkami skansenu na zwiedzanie, degustacje i zakupy, prezes Gajda oficjalnie otworzył XIX Radomskie Święto Chleba. – Warto jest mówić o chlebie, warto i trzeba o chlebie mówić, ponieważ jest to produkt, który w ostatnich latach został trochę zdegradowany. Zepchnięty na tor boczny. Pojawiły się na jego temat fałszywe opinie. Muszę więc stwierdzić wprost: żaden chleb nie tuczy ani żaden chleb nie odchudza. To, co nas tuczy, to nadmiar pokarmu, nadmiar zjedzonej z pokarmem energii. Prosta, matematyczna zasada. Jej stosowanie pozwala na zdrowe żywienie i zachowanie właściwej wagi ciała. A dlaczego chleb? Co ma do tego chleb? W jednej kromce chleba, która waży około 30 gramów, jest większość składników odżywczych. Są węglowodany i tłuszcze, potrzebne nam jako energia. Jest też gluten, który niezasłużenie ma ostatnio złą opinię. Bo gluten to przecież białko, które jest nam potrzebne do budowy komórek. Są tam też witaminy i sole mineralne, no i jest błonnik, dzięki któremu nasz organizm może dobrze funkcjonować – podkreślił Jarosław Gajda, prezes radomskiego Cechu Piekarzy. Takie bogactwo życiodajnych, zdrowotnych składników jest w każdej kromce chleba wypieczonego w rodzinnych, rzemieślniczych piekarniach, podsumował Gajda, co publiczność, znająca widać nie tylko wartość, ale i smak chleba od radomskich piekarzy, nagrodziła gromkimi brawami.

Klucze św. Kazimierza

Po raz kolejny podczas Święta Chleba wręczono także Klucze św. Kazimierza. Co roku Kapituła nagrody nagradza tymi statuetkami osoby zasłużone dla upowszechniania i ochrony dóbr kultury, popularyzacji dziedzictwa kulturowego i historii Radomia oraz za szczególne zaangażowanie w pracę na rzecz środowiska piekarskiego. W tym roku Klucze otrzymali:

- Anna Sadal, dyrektorka radomskiego Domu Kultury Borki, który od lat pomaga w organizacji Święta Chleba,
- Marek Klichowski, prezes Italmarco, wiodącej firmy w branży maszyn i urządzeń dla piekarnictwa i cukiernictwa, wieloletni sponsor Święta Chleba,
- Radosław Starczewski, dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Statuetki Klucza św. Kazimierza wręczone! Anna Sadal, dyrektor Domu Kultury BORKI, Mariusz Podobiński, który odbierał nagrodę w imieniu Marka Klichowskiego, prezesa firmy Italmaco, i Radosław Starczewski, dyrektor ZSSiH w Radomiu

Smacznie, muzycznie i tanecznie

Oficjalną część Święta zakończyły podziękowania dla sponsorów, bez których impreza nie mogłaby dojść do skutku, a potem było smacznie, muzycznie, tanecznie i... skansenowo. Smacznie, bo na stoiskach i straganach degustowano regionalne potrawy i napitki, a każdy z radomskich piekarzy – oprócz piekarskich wyrobów znanych z codziennych zakupów – ambitnie przygotował piekarskie nowinki, które prezentował z dumą na firmowym stoisku. Muzycznie, bo liczne kapele przygrywały tak, że nogi same rwały się do tańca. Więc tańczono i to tak, aż dechy przy scenie „Pod dębem” trzeszczały. A skansenowo było, bo Święto Chleba kolejny raz gościło w Muzeum Wsi Radomskiej, w miejscu, gdzie oglądać można „niezwykłą codzienność”, przekonując się co krok, że nie jest to tylko zgrabne, marketingowe hasło.

Mimo początkowych kaprysów pogodowych publiczność dopisała, a organizatorzy XIX Radomskiego Święta Chleba: Cech Piekarzy w Radomiu, Urząd Miejski w Radomiu, Muzeum Wsi Radomskiej i Dom Kultury BORKI, kolejny raz spisali się na medal. Na prawdziwe medale przyjdzie pewnie pora za rok, bo zanosi się na piękną, jubileuszową imprezę. O czym donosi, pogryzając smakowitą pajdę radomskiego chleba Marek Mioduszewski.

Od lewej: Jarosław Gajda, prezes zarządu Cechu Piekarzy w Radomiu, Ilona Jaroszek, dyrektorka Muzeum Wsi Radomskiej, Sebastian Równy, dyrektor wydziału kultury Urzędu Miasta w Radomiu i Paweł Pastuszka, członek zarządu Cechu Piekarzy w Radomiu

W konkursach piekarskich walczyły wszystkie pokolenia

Na stoiskach radomskich piekarzy zadowoleni klienci robili pamiątkowe fotki. Tutaj z częścią ekipy piekarni Fogiel & Fogiel

Andrzej Karczewski, współwłaściciel piekarni Wacyn z młodszą częścią swojej załogi

Paweł Pastuszka i jego współpracownicy

Jarosław Gajda, pomysłodawca Radomskiego Święta Chleba, kolejny raz ma powody do zadowolenia. Impreza była tak udana, że nawet deszcz nie zniechęcił publiczności

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji