autorzy: Iwona Hukaluk, Marta Jastrzębska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
Składniki
Ciasto (składniki na 6 blatów):
360g masła
210 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
6 jajek
300g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
6 łyżeczek proszku do pieczenia
6 łyżeczek mleka
Krem:
2 opakowania Kremu do Tortów Dr. Oetkera o smaku waniliowym
600 ml zimnego mleka
200 g miękkiego masła
Poncz:
250 ml wody
Sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)
M&M do dekoracji
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąkę i mleko dodawać stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
2. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
3. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklej się ta „przypieczona" część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).
4. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
5. Ciasto równo nasączam ponczem, zarówno wierzch jak i spód.
6. Krem do tortów i ciast o smaku waniliowym zmiksować z mlekiem i 200g miękkiego masła.
7. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.
8. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.