autorki: Katarzyna Sławińska, Agata Szczepaniuk, klasa 3 technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Elżbieta Stasiowska
RECEPTURA (normatyw surowcowy na 2 rolady)
Ciasto
6 jajek
150 g cukru
130 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1 masło
100 g cukru pudru
1 zapach waniliowy
Do dekoracji
1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona
1 czekolada mleczna
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Po ubiciu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć w jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie równe części i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Piec w temperaturze 180?C przez ok. 5 minut. Po upieczeniu na złoty kolor wyjąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
Masło ucierać z cukrem pudrem i dodać zapach waniliowy. Dwie galaretki rozpuścić w 330 ml wody, przelać do naczynia i pozostawić do zastygnięcia. Roladę odwrócić na drugą stronę i zdjąć papier. Masę podzielić na dwie równe części i rozsmarować to na dwie rolady. Zastygniętą galaretkę podzielić na paski (ok. 1,5 cm na 10 cm). Kłaść je na roladę, zaczynając od samego brzegu – czerwoną, a w odległości 10 cm – galaretkę zieloną. Zwijać w rulon. Roladę zawinąć w papier i włożyć do lodówki w celu zastygnięcia. Po wyjęciu z lodówki odwinąć papier i dekorować rozpuszczoną czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia. Z pozostałej galaretki wyciąć gwiazdki i paski na choinkę.