...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPJP2, materiał promocyjny

Rolada Świąteczna

autorki: Katarzyna Sławińska, Agata Szczepaniuk, klasa 3 technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Elżbieta Stasiowska

RECEPTURA (normatyw surowcowy na 2 rolady)

Ciasto
6 jajek
150 g cukru
130 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
1 masło
100 g cukru pudru
1 zapach waniliowy

Do dekoracji
1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona
1 czekolada mleczna

 



Wykonanie
Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Po ubiciu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć w jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie równe części i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Piec w temperaturze 180?C przez ok. 5 minut. Po upieczeniu na złoty kolor wyjąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.

Masło ucierać z cukrem pudrem i dodać zapach waniliowy. Dwie galaretki rozpuścić w 330 ml wody, przelać do naczynia i pozostawić do zastygnięcia. Roladę odwrócić na drugą stronę i zdjąć papier. Masę podzielić na dwie równe części i rozsmarować to na dwie rolady. Zastygniętą galaretkę podzielić na paski (ok. 1,5 cm na 10 cm). Kłaść je na roladę, zaczynając od samego brzegu – czerwoną, a w odległości 10 cm – galaretkę zieloną. Zwijać w rulon. Roladę zawinąć w papier i włożyć do lodówki w celu zastygnięcia. Po wyjęciu z lodówki odwinąć papier i dekorować rozpuszczoną czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia. Z pozostałej galaretki wyciąć gwiazdki i paski na choinkę.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji