...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPJP2, materiał promocyjny

Świąteczny Tort Makowy z Bezą Orzechową

autorki: Magda Puskarz, Katarzyna Hołownia, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Anna Matysiak

RECEPTURA

Ciasto makowe
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
4 czubate łyżki tartej bułki
6 łyżek wrzącej wody
5 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
dodatkowo 1 i 1 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku

Mleko zagotować, zalać mak i parzyć przez 4 godziny. Następnie odsączyć na siteczku i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać bułkę tartą i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać wrzącą wodę i ponownie wymieszać. Żółtka utrzeć na puszystą masę, dodać do maku i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać zapach migdałowy i wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec 1 godzinę w temperaturze 175°C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.

Beza
3 białka
3 łyżki cukru
100 g orzechów włoskich zmielonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Krem kawowy
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
500 g serka mascarpone
660 ml śmietanki kremówki 30%
80 g cukru pudru

Kawę rozpuszczalną rozmieszać z łyżką gorącej wody i przestudzić. Serek mascarpone wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder i dalej ubijać. Dodać serek mascarpone i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec wlać zaparzoną kawę i wymieszać.

 

 

Przekładanie
Ciasto makowe przekroić na dwa blaty. Na paterze lub dużym płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat i posmarować kremem. Przykryć bezą i czynność powtórzyć. Następnie wyłożyć drugim blatem i wyłożyć kolejną część kremu i wyrównać. Pozostałym kremem posmarować boki i udekorować tort za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, tworząc różyczki i fantazyjne wzorki. Ozdobić migdałami. Tort schłodzić w lodówce – najlepiej przez całą noc.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji