autorki: Magda Puskarz, Katarzyna Hołownia, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Anna Matysiak
RECEPTURA
Ciasto makowe
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
4 czubate łyżki tartej bułki
6 łyżek wrzącej wody
5 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
dodatkowo 1 i 1 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
Mleko zagotować, zalać mak i parzyć przez 4 godziny. Następnie odsączyć na siteczku i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać bułkę tartą i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać wrzącą wodę i ponownie wymieszać. Żółtka utrzeć na puszystą masę, dodać do maku i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać zapach migdałowy i wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec 1 godzinę w temperaturze 175°C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.
Beza
3 białka
3 łyżki cukru
100 g orzechów włoskich zmielonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Krem kawowy
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
500 g serka mascarpone
660 ml śmietanki kremówki 30%
80 g cukru pudru
Kawę rozpuszczalną rozmieszać z łyżką gorącej wody i przestudzić. Serek mascarpone wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder i dalej ubijać. Dodać serek mascarpone i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec wlać zaparzoną kawę i wymieszać.
Przekładanie
Ciasto makowe przekroić na dwa blaty. Na paterze lub dużym płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat i posmarować kremem. Przykryć bezą i czynność powtórzyć. Następnie wyłożyć drugim blatem i wyłożyć kolejną część kremu i wyrównać. Pozostałym kremem posmarować boki i udekorować tort za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, tworząc różyczki i fantazyjne wzorki. Ozdobić migdałami. Tort schłodzić w lodówce – najlepiej przez całą noc.