...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPJP2, materiał promocyjny

Świąteczna pokusa

Autorzy: Wiktoria Sawicka, Kamila Bartkowiak, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Anna Matysiak

RECEPTURA

Ciasto łaciate

Białe
6 białek
200 g cukru
50 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier – ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.

Ciemne
6 jaj
3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Wykonanie
Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego (koło siebie, a potem ciemne na białym i odwrotnie).

Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy 45 minut w 180°C. Studzimy.

Kroimy na dowolną liczbę placków w zależności od formy i wysokości ciasta.



Masa z sera gotowanego
1 kg sera białego zmielonego
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 duże opakowanie budyniu
1 opakowanie cukru waniliowego
½ szklanki mleka
200 g masła lub margaryny
4 łyżeczki żelatyny

Ser, masło, cukry i żółtka wkładamy do dużego garnka. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Budyń rozrabiamy w 1 szklanki mleka do tego dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór budyniowy. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.

Wykonanie
Przekładamy placki gorącą masą serową. Wykonujemy krem maślany pod masę cukrową.

 

Krem maślany pod masę cukrową
200 g masła
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Żółtko mieszamy z cukrem pudrem aż się dobrze połączą. Przygotowaną masę jajeczną po trochę dodajemy do utartego masła i delikatnie mieszamy. Powoli dodać ekstrakt waniliowy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Schłodzone ciasto smarujemy masą maślaną, na to kładziemy rozwałkowaną masę cukrową dekorujemy.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji