Autorzy: Wiktoria Sawicka, Kamila Bartkowiak, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, nauczyciel: Anna Matysiak
RECEPTURA
Ciasto łaciate
Białe
6 białek
200 g cukru
50 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier – ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
Ciemne
6 jaj
3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Wykonanie
Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego (koło siebie, a potem ciemne na białym i odwrotnie).
Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy 45 minut w 180°C. Studzimy.
Kroimy na dowolną liczbę placków w zależności od formy i wysokości ciasta.
Masa z sera gotowanego
1 kg sera białego zmielonego
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 duże opakowanie budyniu
1 opakowanie cukru waniliowego
½ szklanki mleka
200 g masła lub margaryny
4 łyżeczki żelatyny
Ser, masło, cukry i żółtka wkładamy do dużego garnka. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Budyń rozrabiamy w 1 szklanki mleka do tego dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór budyniowy. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
Wykonanie
Przekładamy placki gorącą masą serową. Wykonujemy krem maślany pod masę cukrową.
Krem maślany pod masę cukrową
200 g masła
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Żółtko mieszamy z cukrem pudrem aż się dobrze połączą. Przygotowaną masę jajeczną po trochę dodajemy do utartego masła i delikatnie mieszamy. Powoli dodać ekstrakt waniliowy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Schłodzone ciasto smarujemy masą maślaną, na to kładziemy rozwałkowaną masę cukrową dekorujemy.