Instytut Sadkiewicza oraz Stowarzyszenie Polska Ekologia zapraszają na szkolenie 4-6 marca br. w certyfikowanej piekarni BIO. Dotyczy metod oceny i produkcji tradycyjnego pieczywa ze zbóż i upraw EKO. W roli głównej ziarno z dawnych odmian i mąka pszenna z płaskurki, samopszy oraz żyta z ekologicznych upraw.
Podobne artykuły
3 dni z pieczywem ze zbóż EKOZostań piekarzem - ruszył nabór na darmowy kierunekKuszące szkolenia w Ashanti – czerwiec/lipiecTrzydniowe dniowe szkolenie jest zorganizowane wspólnie ze Stowarzyszeniem Polska Ekologia z mistrzem piekarstwa Czesławem Meus i profesjonalistami z zakresu pobierania próbek, analizy ziarna i metod badawczych oceny jakości ziarna ze zbóż.
Podczas szkolenia poznasz:
- sposoby oceny jakość mąki EKO na chleb oraz rozpoznawać jakość technologiczną ziarna EKO i jego przeznaczenia na mąkę,
- metody rozpoznawania jakości technologicznej ziarna EKO i jego przeznaczenia na mąk
- metody produkcji kwasów piekarskich z mąki żytniej EKO
- metody produkcji ciasta tradycyjnego EKO
- metody produkcji ciasta na podmłodach bez i z drożdżami
Szkolenie 3-dniowe (21 godz. zajęć praktycznych)
Liczba miejsc: maks. 10 osób
Szkolenie przeznaczone jest: dla ekologów, dla młynarzy, dla piekarzy, dla kucharzy, dla nauczycieli, dla studentów oraz osób chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe.
Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego podniesienie kwalifikacji. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.