Artykuły
Lista artykułów
-
-
Jakość sensoryczna żywności 0
Czym się kieruje konsument przy wyborze żywności? Najczęściej świeżością i smakowitością. Jeżeli w przypadku świeżości mało kto będzie miał wątpliwości, co to oznacza, to przy smakowitości sprawa zaczyna się komplikować. Na smakowitość składają się tysiące, a nawet miliony różnorodnych wrażeń zapachowych i smakowych.
więcej -
Dyskusja wywołana refleksjami nauczyciela 0
Co może zwojować nauczyciel zawodu w niedoinwestowanej szkole, zwłaszcza w szkole specjalnej, żeby przekazywać wiedzę praktyczną i przy okazji pasję? Czy lepiej chodzić po prośbie po zakładach produkcyjnych, czy zmienić się w przedsiębiorcę, który wychodzi z konkretną ofertą handlową do firm?
więcej -
Wiersze chlebem pachnące 1
Piekarz, który pisze wiersze, to rzadki przypadek. Piekarz, który pisze i wiersze, i dramaty, to już szczególnie rzadki przypadek. Z pewnością większość Czytelników domyśla się, że chodzi o Piotra Goszczyckiego. Zapraszamy do nietypowej antologii wierszy, w którym chleb jest najważniejszy.
więcej -
-
Refleksje nauczyciela zawodu 5
Pracuję w szkole specjalnej, więc moje działania to nie tylko wykształcenie odpowiednich umiejętności (...), to przede wszystkim „uruchomienie” tych pokładów, które drzemią w każdym z uczniów, by wykonywany zawód przynosił zadowolenie bez względu na finanse - pisze nauczycielka zawodu, specjalnie dla MB.
więcej -
Przyjazna Słodycz wspiera Fundację Mazurskim Dzieciom 0
„Eco Life Mazury” to wydarzenie dla dzieci zorganizowane przez Fundację Mazurskim Dzieciom. Impreza odbyła się w dniach 21-22 lipca 2012 roku w Domu Pracy Twórczej Polskiej Akademii Nauk w Wierzbie. „Przyjazna Słodycz” też tam była!
więcej