...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

As formowania i wałkowania

Współczesne piekarnie poszukują sprawdzonych, uniwersalnych urządzeń, które przyczyniłyby się do poszerzenia ich asortymentu. Piekarze oczekują, że dzięki nim przyciągną uwagę nowych klientów, a maszyna będzie na tyle niekłopotliwa w użyciu i eksploatacji, że nie pożałują jej zakupu.

Wszystkie te cechy posiadają rogalikarki z linii Universum. Jjak to działa? Ciasto zwijane jest między dwoma filcowymi taśmami zamonto­wanymi na tzw. koszach. Dolny kosz jest stały, a górny ruchomy, „poddaje się” podczas gdy ciasto przechodzi przez taśmy rogali-karki. Dowolnie zwinięty kęs może być ponownie rozwinięty, jak bandaż, ale system nie męczy ciasta. Dzięki temu podczas wypieku delikatnie uformowane ciasto zwiększa swoją objętość do 20% w porównaniu np. z obróbką ręczną. Zaletą podkreślaną przez użytkowników maszyny jest powtarzalność efektu końcowego. Uformowane kęsy są równe, takiego samego kształtu i wielko­ści. Rogalikarkę Universum wyróżnia również to, że pracuje na każdym cieście. Receptury nie muszą być zatem modyfikowane, wielu rzemieślników przyjmie to na pewno z ulgą. 

 

Największą zaletą urządzeń z linii Universum jest ich wszech­stronność. Rogalikarka jest w stanie rozwałkować i zwinąć każ­dy rodzaj ciasta, zarówno zwykłe pszenne, pszenno-żytnie, jak i francuskie czy półfrancuskie przeznaczone na wyroby cukierni­cze. Grubość kęsów i liczba zwojów regulowane są bezstopnio­wo. Kęsy ciasta ważą 20-450 g. Choć nazwa urządzenia mogłaby wskazywać na ograniczony zakres jego zastosowania, to możli­wości niemieckiej rogalikarki zdecydowanie wykraczają poza asortyment rogalików. Rogalikarki Universum pracowały na do­brą opinię od samego początku, czyli od 1924 r., kiedy powstał pierwszy model. Mimo upływu kilkudziesięciu lat koncept pozo­stał właściwie niezmieniony. Modernizacji ulegały jedynie drobne elementy i design.

Zastosowanie:
• standardowe rogale pszenne – mają regularny, tradycyjny kształt (wąskie zakończenia i szeroki środek), preferowany przez wielu piekarzy i konsumentów. Kęs przepuszczony dwu­krotnie przez walce przybiera zupełnie inny wygląd;

• bułki rustykalne (z j. niem. schrippen) – coraz popularniej­sze na naszym rynku. W opcji wyposażenia znajduje się spe­cjalna taśma z wszytymi metalowymi elementami, wkładana między walce (o specjalnym rozstawie), powoduje ona, że kęs zostaje raz „założony” i zrolowany pod taśmą. Podczas pieczenia ciasto otwiera się w miejscu złożenia, w efekcie czego powstają bułki łudząco podobne do ciętych;

• galanteria cukiernicza – na rogalikarkach Universum mogą być także formowane kęsy z ciasta francuskiego (minirogaliki) i półfrancuskiego (paluszki, sztangle, paluchy, precelki);

• chleb tostowy – z powodzeniem można wałkować również cia­sto na chleb tostowy. Unikalna struktura miękiszu sprawia, że jest smaczniejszy i ciekawszy wizualnie. Chleb taki pieczony jest w formie zamkniętej, by został zachowany kształt, kęsy układane obok siebie rosną i wypełniają całą formę. Miękisz w przekroju ma zupełnie inną strukturę od tradycyjnego, nie kruszy się, a w przekroju widać zrolowania;

• langi pod chałkę – są elastyczne, niezmęczone. Upleciona chałka rośnie, nie rozlewa się na boki, zachowuje wyraź­ny kształt plecionki;

• placki, blaty – podnosząc kosz górny, wyłączamy funkcję zwijania, dzięki której możemy produkować okrągłe plac­ki, np. pod drożdżówki, pizzę, blaty drożdżowe;

• bagietki – dzięki specjalnemu modułowi wydłużania w rogali-karkach HWM 30/50 i 50/70 kęsy na bagietki mogą być wy-dłużane w zależności od modelu do maks. 50-70 cm. Moduł ten pozwala formować długie weki, paluchy i oczywiście ba­gietki.



Poszczególne modele rogalikarek wyposażone są również w ze­spół podający z wałkiem dociskowym, który zabezpiecza przed włożeniem ręki między walce. Wydajność najpopularniejszych modeli (w Polsce) HWM 30, 50, 50/70 wynosi 2500 szt./h przy wadze kęsa 60 g. Warto wspomnieć, że rogalikarki Universum zajmują ok. 1 m2, cechuje je cichy i niemal bezawaryjny system pracy. 

Małgorzata Majdan, Geth 

 


Rogalikarka Universum, jeden z pierwszych modeli z lat 20. ubiegłego wiekU






Bieżące wydanie czasopisma

Lekko i kolorowo - jesień z nowym Mistrzem Branży. Niebieski chleb, czarna beza, czekoladowa anatomia i desery ze szczawiem - to tylko niektóre smaczki, które znajdziecie na łamach jesiennego wydania.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji