...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Asceza w torcie weselnym

autor: Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”

W tortach weselnych zrobiło się wyjątkowo ascetycznie. Panuje prostota i oszczędność form. Dekoracje – wysmakowane, proste i oczywiście w małej liczbie. Powściągliwość nie ominęła również barw. Jeden kolor i 3 odcienie „ton w ton”. Owszem, te projekty są proste w formie, oszczędne w dekoracjach, ale są przez to dużo bardziej wymagające w wykonaniu.

Produkty
3 okrągłe torty o zmniejszającej się średnicy co 7 cm,
masa cukrowa do obłożenia, kolor: biały,
masa cukrowa na kwiatki/figurki,
barwnik spożywczy: kolor miętowy,
lukier królewski.

Akcesoria
• szablon,
tylka nr 3,
silikonowa forma do wykonania broszki.


3 kolory „ton w ton”
W tortach o prostych formach i dekoracjach kolor jest jednym z ważniejszych elementów. To on najczęściej przyciąga wzrok, stanowi tło dla pojedynczych „dekorów”, dlatego masa musi być idealnie wybarwiona, zwłaszcza przy zastosowaniu gradacji koloru.
Jak zrobić równomierny gradient koloru w masie cukrowej? Oto prosty i sprawdzony sposób.
 
- Białą masę do obłożenia tortu dzielimy na 3 części.
- 1/3 masy barwimy na intensywny kolor miętowy (do obłożenia dolnego tortu).
- Masę w kolorze intensywnej mięty, pozostałej po obłożeniu dolnego tortu, łączymy z 1/3 białej masy, uzyskując jaśniejszy odcień.
- Podobnie postępujemy z ostatnim, najjaśniejszym odcieniem.
 
Obłożone torty układamy jeden na drugim, stosując metodę budowania stelażu wewnętrznego, czyli docinania rureczek, na których będą stały kolejne piętra.
 
Broszka
Niewielką ilością białej masy wypełniamy formę silikonową. Po krótkim czasie broszka jest gotowa. Delikatnie wyciągamy ją z formy i przytwierdzamy do tortu za pomocą wody lub kleju spożywczego.

fot. Paweł Stefański

 
Dekorowanie lukrem królewskim (piping)
Ręczne dekorowanie lukrem królewskim wymaga wprawnej ręki i oka. Jeżeli nie czujemy się na siłach, warto posłużyć się szablonem, który będzie dopasowany do wielkości tortu.

Z papieru wycinamy pasek o długości równej obwodowi tortu oraz wysokości równej jego profilowi (w tym przypadku musimy przygotować 2 szablony dopasowane do pierwszego i ostatniego piętra tortu).

Papierowy pasek parokrotnie składamy na połowę (w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać i jak duży jest tort). Z jednej strony wycinamy łuk. Po rozłożeniu szablonu otrzymamy równe półkola, idealnie dopasowane do obwodu tortu.
Szablon łańcucha przykładamy do boku tortu i lekko zaznaczamy miejsca, w którym będziemy nakładali lukier królewski.

 

Poszczególne piętra tortu dekorujemy, robiąc równej wielkości kropeczki oraz kropelkę na środku półkola.
Przy użyciu tylko nr 3 nanosimy lukrowe kropeczki wokół broszki.
 
Cukrowe róże
Do przygotowania róż możemy użyć masy na kwiaty albo czekoladę plastyczną. Kiedy mamy mało czasu, polecam przygotować kwiaty z czekolady plastycznej. Kupując gotowe kwiaty cukrowe, warto wybierać produkty najwyższej jakości - wyglądem i wykonaniem przypominają te, które zrobilibyśmy własnoręcznie z największą precyzja.
 

 

Róże łączymy do tortu za pomocą lukru bądź przy użyciu drucików florystycznych (z atestem do używania w przemyśle spożywczym).

Ostatni etap to obwiązanie tortów tasiemką. W tej roli równie dobrze spełni się tasiemka spożywcza, przygotowania samodzielnie, bądź pasmanteryjna – o czym informujemy konsumenta.

fot. Paweł Stefański

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji