...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSZ Pułaskiego w Gorlicach, materiał promocyjny

Beza piernikowo-orzechowa z malinami

autor: Lucyna Prorok, nauczyciel w Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Beza piernikowo – orzechowa z malinami. Wykwintny, królewski deser.


RECEPTURA

Ciasto
130 g drobnego cukru kryształu
2 szt. białka ( jaja L)
15 g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich

Krem
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
40 g białej czekolady
4 -5 sztuk śliwek suszonych
4-5 pierniczków zwykłych bez dekoracji
1 torebka usztywniacza do śmietany

Dekoracja
- sos czekoladowy
- kilka świeżych malin
- laska wanilii, cynamon w proszku
- listki świeżej mięty



Przygotowanie

Ciasto

  • Wszystkie składniki na bezę powinny mieć  temperaturę pokojową.
  • Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 110 – 1200C.
  • W misie miksera ubić białka na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawać cukier kryształ, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany i rozpuszczenia się cukru, dodać również cukier waniliowy i sok z cytryny
  • Pianę delikatnie połączyć z przyprawą do piernika oraz orzechami włoskimi.
  • Masę bezową wyłożyć do worka cukierniczego z gładką końcówką
  • Przy pomocy pierścieni formować okrągłe bezy o średnicy 6 cm , powierzchnię wyrównać.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 90 minut. Bezy powinny się lekko zarumienić, mogą również nieco popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.


Krem

  • Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
  • Białą czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali
  • Serek wymieszać z rozpuszczoną, lekko wystudzoną czekoladą i zmielonymi na pył piernikami .
  • Śmietanę kremówkę ubić, połączyć z serkiem, delikatnie mieszając szpatułką.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę śliwki suszone i ponownie delikatnie wymieszać.
  • Na jeden blacik bezy wyłożyć przygotowany krem i przykryć drugim blatem bezowym.
  • Na talerzu deserowym ułożyć bezę polaną sosem czekoladowym, przyozdobić laską wanilii, ułożyć dekoracyjnie maliny z listkami mięty
  • posypać talerz cynamonem i zrobić dekorację z sosu czekoladowego.

 



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji