...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSZ Pułaskiego w Gorlicach, materiał promocyjny

Beza piernikowo-orzechowa z malinami

autor: Lucyna Prorok, nauczyciel w Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Beza piernikowo – orzechowa z malinami. Wykwintny, królewski deser.


RECEPTURA

Ciasto
130 g drobnego cukru kryształu
2 szt. białka ( jaja L)
15 g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich

Krem
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
40 g białej czekolady
4 -5 sztuk śliwek suszonych
4-5 pierniczków zwykłych bez dekoracji
1 torebka usztywniacza do śmietany

Dekoracja
- sos czekoladowy
- kilka świeżych malin
- laska wanilii, cynamon w proszku
- listki świeżej mięty



Przygotowanie

Ciasto

  • Wszystkie składniki na bezę powinny mieć  temperaturę pokojową.
  • Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 110 – 1200C.
  • W misie miksera ubić białka na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawać cukier kryształ, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany i rozpuszczenia się cukru, dodać również cukier waniliowy i sok z cytryny
  • Pianę delikatnie połączyć z przyprawą do piernika oraz orzechami włoskimi.
  • Masę bezową wyłożyć do worka cukierniczego z gładką końcówką
  • Przy pomocy pierścieni formować okrągłe bezy o średnicy 6 cm , powierzchnię wyrównać.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 90 minut. Bezy powinny się lekko zarumienić, mogą również nieco popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.


Krem

  • Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
  • Białą czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali
  • Serek wymieszać z rozpuszczoną, lekko wystudzoną czekoladą i zmielonymi na pył piernikami .
  • Śmietanę kremówkę ubić, połączyć z serkiem, delikatnie mieszając szpatułką.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę śliwki suszone i ponownie delikatnie wymieszać.
  • Na jeden blacik bezy wyłożyć przygotowany krem i przykryć drugim blatem bezowym.
  • Na talerzu deserowym ułożyć bezę polaną sosem czekoladowym, przyozdobić laską wanilii, ułożyć dekoracyjnie maliny z listkami mięty
  • posypać talerz cynamonem i zrobić dekorację z sosu czekoladowego.

 



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji