autor: Lucyna Prorok, nauczyciel w Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
RECEPTURA (na formę 25 x 40 cm)
Ciasto
60 g margaryny
3 łyżki miodu (najlepiej naturalnego)
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
500 g mąki pszennej typ 550
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki sody
Masa serowa
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
20 dag margaryny
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mleka
1 kg białego sera
Dekoracja
Polewa czekoladowa
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać miód, wymieszać i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z sodą, a na koniec ostudzoną masę z rondelka. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i upiec 3 placki (180°C, 8-10 min).
Masa serowa. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, wsypać cukier, a następnie dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając. Dodać twaróg, nadal ucierać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową, delikatnie mieszając łyżką. Zagotowywać, kontrolując, aby masa się nie przypaliła. Budyń rozrobić w zimnym mleku i wlać do gotującej się masy serowej, dokładnie wymieszać.
Na upieczony placek wylać pół gorącej masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem, wylać na niego pozostałą część masy i przykryć ostatnim plackiem. Sernik chłodzić w lodówce przez 10-12 h (całą noc). Wykończyć polewą czekoladową.
Zamiast kruchego ciasta można zastosować herbatniki – wówczas ciasta nie piecze się.