czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Wiosenne babeczki ponczowe 0

dodano ,ZSZ w Gorlicach, materiał promocyjny

autor: Ewa Myszkowska, nauczyciel w Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

RECEPTURA

Ciasto
30 dag mąki pszennej typ 550
12 dag cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka L
12 dag masła lub margaryny
Szklanka jogurtu naturalnego
Skórka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej pomarańczy

Poncz
100 ml soku z pomarańczy
100 ml wody
Łyżeczka drobno otartej z pomarańczy
Kieliszek rumu lub wódki*
1-2 łyżki likieru pomarańczowego*
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego (ewentualnie białego)

Lukier
1 białko
20-25 dag cukru pudru
Kilka kropli soku z cytryny

Dekoracja
Biały lukier królewski
Czerwony i zielony barwnik
Kandyzowana skórka pomarańczowa




Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Jajka zmiksować ze stopionym masłem i jogurtem naturalnym, wlać do miski z sypkimi składnikami i zrobić gęste ciasto. Foremki na babeczki posmarować margaryną i wysypać lekko bułką tartą, a następnie napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Wystudzić.

Przygotować poncz. Wodę zagotować z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Ostudzić, dodać rum lub wódkę i likier pomarańczowy, wymieszać.

LUKIER: Białko ubić na sztywną pianę, powoli porcjami dodawać cukier puder, aż do momentu gdy lukier będzie gęsty. Wlać sok z cytryny i dokładnie utrzeć, część lukru zabarwić . Ozdobić motylka.

Ostudzone babeczki nakłuć w kilku miejscach, nasączyć przygotowanym ponczem i udekorować motylkami. Ozdobionymi lukrem oraz skórką pomarańczową.

*W wersji dla dzieci rum/wódkę zastąpić taką samą ilością syropu z brzoskwiń z puszki wymieszanego z kilkoma kroplami olejku rumowego – nie dodawać likieru pomarańczowego.



Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe