autor: Ewa Myszkowska, nauczyciel w Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
RECEPTURA
Ciasto
30 dag mąki pszennej typ 550
12 dag cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka L
12 dag masła lub margaryny
Szklanka jogurtu naturalnego
Skórka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej pomarańczy
Poncz
100 ml soku z pomarańczy
100 ml wody
Łyżeczka drobno otartej z pomarańczy
Kieliszek rumu lub wódki*
1-2 łyżki likieru pomarańczowego*
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego (ewentualnie białego)
Lukier
1 białko
20-25 dag cukru pudru
Kilka kropli soku z cytryny
Dekoracja
Biały lukier królewski
Czerwony i zielony barwnik
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Jajka zmiksować ze stopionym masłem i jogurtem naturalnym, wlać do miski z sypkimi składnikami i zrobić gęste ciasto. Foremki na babeczki posmarować margaryną i wysypać lekko bułką tartą, a następnie napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Wystudzić.
Przygotować poncz. Wodę zagotować z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Ostudzić, dodać rum lub wódkę i likier pomarańczowy, wymieszać.
LUKIER: Białko ubić na sztywną pianę, powoli porcjami dodawać cukier puder, aż do momentu gdy lukier będzie gęsty. Wlać sok z cytryny i dokładnie utrzeć, część lukru zabarwić . Ozdobić motylka.
Ostudzone babeczki nakłuć w kilku miejscach, nasączyć przygotowanym ponczem i udekorować motylkami. Ozdobionymi lukrem oraz skórką pomarańczową.
*W wersji dla dzieci rum/wódkę zastąpić taką samą ilością syropu z brzoskwiń z puszki wymieszanego z kilkoma kroplami olejku rumowego – nie dodawać likieru pomarańczowego.