...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSZ Pułaskiego w Gorlicach, materiał promocyjny

Wiosenne babeczki ponczowe

autor: Ewa Myszkowska, nauczyciel w Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

RECEPTURA

Ciasto
30 dag mąki pszennej typ 550
12 dag cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka L
12 dag masła lub margaryny
Szklanka jogurtu naturalnego
Skórka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej pomarańczy

Poncz
100 ml soku z pomarańczy
100 ml wody
Łyżeczka drobno otartej z pomarańczy
Kieliszek rumu lub wódki*
1-2 łyżki likieru pomarańczowego*
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego (ewentualnie białego)

Lukier
1 białko
20-25 dag cukru pudru
Kilka kropli soku z cytryny

Dekoracja
Biały lukier królewski
Czerwony i zielony barwnik
Kandyzowana skórka pomarańczowa




Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać. Masło roztopić i ostudzić. Jajka zmiksować ze stopionym masłem i jogurtem naturalnym, wlać do miski z sypkimi składnikami i zrobić gęste ciasto. Foremki na babeczki posmarować margaryną i wysypać lekko bułką tartą, a następnie napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Wystudzić.

Przygotować poncz. Wodę zagotować z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Ostudzić, dodać rum lub wódkę i likier pomarańczowy, wymieszać.

LUKIER: Białko ubić na sztywną pianę, powoli porcjami dodawać cukier puder, aż do momentu gdy lukier będzie gęsty. Wlać sok z cytryny i dokładnie utrzeć, część lukru zabarwić . Ozdobić motylka.

Ostudzone babeczki nakłuć w kilku miejscach, nasączyć przygotowanym ponczem i udekorować motylkami. Ozdobionymi lukrem oraz skórką pomarańczową.

*W wersji dla dzieci rum/wódkę zastąpić taką samą ilością syropu z brzoskwiń z puszki wymieszanego z kilkoma kroplami olejku rumowego – nie dodawać likieru pomarańczowego.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji