...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSZ Pułaskiego w Gorlicach, materiał promocyjny

Piernikowa Chatka

autor: Agnieszka Bielska, kl.1 ZSZ – zawód: cukiernik, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
nauczyciel: Lucyna Prorok

RECEPTURA

Ciasto
70 dag mąki pszennej typ 450
10 dag margaryny (opcjonalnie masło)
10 łyżek płynnego miodu naturalnego
20 dag brązowego cukru
1 jajko L
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
1 łyżka kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier do sklejania i dekoracji
1 białko
1 szklanka cukru pudru (może być więcej, do uzyskania gęstej konsystencji)
kilka kropel soku z cytryny

Dekoracja
kolorowa posypka,
cukrowe kuleczki kolorowe i niebieskie
śnieżynki z masy cukrowej
białe wiórki kokosowe, cukier puder
masa cukrowa biała

 

 

Sposób przygotowania

Ciasto
1. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem. Podgrzewać do połączenia się składników cały czas mieszając, aby cukier się ładnie rozpuścił. Ostudzić.
2. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrabiać ciasto na gładką masę.
3. Ciasto rozwałkować na grubość 4 - 5 mm. Z przygotowanych wcześniej szablonów wyciąć ściany, dach, komin i elementy ozdobne (serca, gwiazdki na choinkę, itp.). W ścianach wyciąć okna i drzwi (drzwi też trzeba upiec). Pozostałe resztki ciasta ponownie rozwałkować na podkład pod domek - musi być większy, żeby zostały brzegi i miejsce na dekorację.
4. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut, aż zacznie wyraźnie się rumienić. Odczekać chwilę, następnie przełożyć na kratkę w celu wystudzenia.

Lukier do dekoracji
1. Białko ubić na sztywną pianę, utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier (w zależności od wielkości jajka trzeba dodać więcej cukru pudru),  dodać kilka kropel  soku z cytryny.
2.Gotowym lukrem skleić  konstrukcję na piernikowej podstawie. Można do tego użyć rożka.
3. Po każdym elemencie należy chwilę odczekać, aby dobrze "zastygło".
4. Ozdabiamy lukrem poszczególne elementy choinek( gwiazdki) i skleić je od największej do najmniejszej przy pomocy lukru

Dekoracja
1. Ozdobić poszczególne elementy cukrowymi śnieżynkami i srebrnymi perełkami.
2. Z białej masy cukrowej uformować bałwanka
3. Śnieżynki z piernika ozdobić niebieskimi kuleczkami
4. Na podstawie upieczonej z ciasta piernikowego ustawić i zamocować przy pomocy lukru poszczególne elementy – domek, choinki, bałwanka oraz pozostałe ozdobione pierniczki – serca, gwiazdki, śnieżynki itp.
5. Przykleić gwiazdkę na dachu domku
6. Całość ułożyć dekoracyjnie na niebieskim materiale i posypać białymi wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem imitującymi śnieg.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji