autor: Agnieszka Bielska, kl.1 ZSZ – zawód: cukiernik, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
nauczyciel: Lucyna Prorok
RECEPTURA
Ciasto
70 dag mąki pszennej typ 450
10 dag margaryny (opcjonalnie masło)
10 łyżek płynnego miodu naturalnego
20 dag brązowego cukru
1 jajko L
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
1 łyżka kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier do sklejania i dekoracji
1 białko
1 szklanka cukru pudru (może być więcej, do uzyskania gęstej konsystencji)
kilka kropel soku z cytryny
Dekoracja
kolorowa posypka,
cukrowe kuleczki kolorowe i niebieskie
śnieżynki z masy cukrowej
białe wiórki kokosowe, cukier puder
masa cukrowa biała
Sposób przygotowania
Ciasto
1. W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem. Podgrzewać do połączenia się składników cały czas mieszając, aby cukier się ładnie rozpuścił. Ostudzić.
2. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrabiać ciasto na gładką masę.
3. Ciasto rozwałkować na grubość 4 - 5 mm. Z przygotowanych wcześniej szablonów wyciąć ściany, dach, komin i elementy ozdobne (serca, gwiazdki na choinkę, itp.). W ścianach wyciąć okna i drzwi (drzwi też trzeba upiec). Pozostałe resztki ciasta ponownie rozwałkować na podkład pod domek - musi być większy, żeby zostały brzegi i miejsce na dekorację.
4. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut, aż zacznie wyraźnie się rumienić. Odczekać chwilę, następnie przełożyć na kratkę w celu wystudzenia.
Lukier do dekoracji
1. Białko ubić na sztywną pianę, utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier (w zależności od wielkości jajka trzeba dodać więcej cukru pudru), dodać kilka kropel soku z cytryny.
2.Gotowym lukrem skleić konstrukcję na piernikowej podstawie. Można do tego użyć rożka.
3. Po każdym elemencie należy chwilę odczekać, aby dobrze "zastygło".
4. Ozdabiamy lukrem poszczególne elementy choinek( gwiazdki) i skleić je od największej do najmniejszej przy pomocy lukru
Dekoracja
1. Ozdobić poszczególne elementy cukrowymi śnieżynkami i srebrnymi perełkami.
2. Z białej masy cukrowej uformować bałwanka
3. Śnieżynki z piernika ozdobić niebieskimi kuleczkami
4. Na podstawie upieczonej z ciasta piernikowego ustawić i zamocować przy pomocy lukru poszczególne elementy – domek, choinki, bałwanka oraz pozostałe ozdobione pierniczki – serca, gwiazdki, śnieżynki itp.
5. Przykleić gwiazdkę na dachu domku
6. Całość ułożyć dekoracyjnie na niebieskim materiale i posypać białymi wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem imitującymi śnieg.