...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , BMC Polska, materiał promocyjny

Celny strzał

Zazwyczaj tworzenie pralin to kilkuetapowa i wymagająca sztuka, która zajmuje sporo czasu. Może być inaczej, jeśli wdroży się technologię One Shot, pozwalającą przyspieszyć i ułatwić produkcję.

Technologia One Shot, czyli w do­ słownym tłumaczeniu „jeden strzał”, oznacza produkcję pra­liny wraz z nadzieniem za jednym razem  – urządzenie w tym samym czasie tworzy korpus, a jej wnętrze jest wypełniane na­dzieniem i zamykane. Proces odbywa się jednocześnie, dając kompletnie wykończo­ną pralinę. Jej kształt zależy od wzoru for­my, którą zastosuje użytkownik. Produkcja jest banalnie prosta – użytkownik wybiera na ekranie urządzenia wzór praliny, wciska Enter i produkcja rusza. 



Jak to możliwe? 
Tajemnicę skrywają dysze dozownika zbu­dowane z dwóch rurek, jedna umieszczona w drugiej. Dysza podająca nadzienie znajdu­je się w środku dyszy podającej czekoladę. Surowce są do nich doprowadzane za pomo­cą systemu kanalików w płycie mocującej. Urządzenia typu One Shot posiadają dwa podgrzewane zbiorniki: jeden na czekola­dę, drugi na nadzienie. Automat pobiera odpowiednią ilość, niezbędną do wykona­nia doskonałej praliny. Cukiernik może też zaprojektować własną pralinę, zmieniając procentowo wielkości składników, tak by końcowy produkt był zgodny z oczekiwa­niami klientów. 

 



Czy to się opłaca? 
Taki system produkcji ma wiele zalet, m.in. obniża koszty produkcji, gdyż zamiast wielu etapów proces tworzenia czekoladowego korpusu i dodanie nadzienia odbywają się w jednym takcie dozującym. Dodatkowym walorem jest również mała ilość powietrza wtłaczanego podczas podawania nadzienia (eliminuje to wady produktów, tzw. dziur­ki w kuwerturze czy luki w nadzieniu), co ma znaczny wpływ na poprawienie jakości i trwałości mikrobiologicznej produktów. Dzięki ograniczeniu procesu do jednego taktu dozowania wzrasta ogólna atrakcyj­ność i jakość produktu nadziewanego. Technologia One Shot umożliwia produkcję pralin o zwiększonej zawartości nadzienia i pozwala zmniejszyć zużycie czekolady do 20%. Maksymalny procent nadzienia w pra­linie – przy odpowiednich parametrach – może wynieść nawet 80%. Ma to kluczowe znaczenie dla producentów w sytuacji, gdy ceny za ziarno kakaowe wciąż rosną. 

Zwrot inwestycji już po pierwszym roku produkcji! 
Urządzenia są przygotowane do pracy jako samodzielne jednostki, obsługiwane przez jednego pracownika, mogą również stano­wić główny element automatycznej linii do produkcji. Gwarantują one wydajność do 140 kg pralin na godzinę. 



Automatyczną linię produkującą praliny tworzą: 
1. OSM – system do wstępnego podgrze­wania form i podawania ich do One Shot wraz z magazynkiem na 40 form do pralin, 
2. OSD – dozownik One Shot, serce całej linii, 
3. OSV – stół wibracyjny, 
4. szafa lub tunel chłodniczy. 

więcej >>


Zalety technologii One Shot: 
• bardzo elastyczna, daje wiele możliwości i konfiguracji, 
• szybkość – w jednym takcie dozowane są nadzienie i czekolada, 
• oszczędność – przy małym nakładzie pracy powstaje kompletny produkt, 
• dużo lepsza jakość produktów – równo­mierne rozlanie czekolady, brak widocz­nego połączenia korpusu ze spodem praliny, gdyż korpus powstaje w cało­ści od razu, 
• możliwość uzyskania bardzo cienkiej warstwy czekolady – dozowanie do 80% nadzienia, 
• możliwość dozowania nadzienia z drob­nymi dodatkami. Technologia One Shot gwarantuje pralinę jakości premium, powtarzalność produktu, wydajność od 35 kg do 140 kg pralin na go­dzinę, a cała linia produkcyjna wraz szafą chłodniczą to tylko 5 m bieżących. 

Krzysztof Nałęcz, BMC Polska


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji