autor: Jarosław Dyniewicz – z zawodu charakteryzator, z zamiłowania cukiernik; właściciel warszawskiej Cukierni AleTort!
Receptura
Kruche ciasteczka na maśle (ok. 15 sztuk)
200 g niesolonego masła
200 g cukru
1 jajko
400 g mąki
Dodatki smakowe (do wyboru):
waniliowe – dodać ekstrakt waniliowy
cytrynowe – dodać skórkę otartą z jednej cytryny, posiekaną
pomarańczowe – dodać posiekaną skórkę z jednej pomarańczy
czekoladowe – 50 g mąki zastąpić 50 g kakao
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut. Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy
w 175°C przez 10-12 minut.
Dekorowanie
Do udekorowania ciasteczka potrzebne będą:
- wykrawaczka okrągła,
- lukier plastyczny w różnych kolorach,
- wykrawaczka „paski”.
Z niebieskiej masy plastycznej wycinamy okrąg zbliżony do wielkości upieczonego ciasteczka. Od spodu zwilżamy lekko wodą za pomocą pędzelka i przyklejamy na ciastko.
Wałkowujemy 3 wałeczki masy plastycznej w kolorach: brązowym i dwóch odcieniach zielonego. Za pomocą wykrawaczki wycinamy paski.
Przycinamy pasek na odpowiednią długość, bok paska zwilżamy wodą i przyklejamy na niebieską masę.
Naklejamy kolejne paski imitujące pień i łodygi. Listki robimy ze zwiniętych pasków i doklejamy do drzewka. W podobny sposób przygotowujemy kwiatki oraz „zakręcony” księżyc.
Gwiazki malujemy pędzelkiem, używając białego barwnika spożywczego.
Jarosław Dyniewicz – cukiernik-wizażysta. Jego torty i ciasteczka są dopracowane jak makijaże dla znanych aktorek, prezenterek telewizyjnych czy modelek. Doświadczenie charakteryzatora zdobywał na planach filmowych (m.in. Ogniem i Mieczem), jako wizażysta pracował dla takich marek, jak Helena Rubinstein i Guerlain. Od 3 lat prowadzi własną cukiernię AleTort!, tylko dlatego że obejrzał program o cukierni w Londynie. Wszystkiego nauczył się sam.