...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Ciasteczko „Noc w Paryżu“

autor: Jarosław Dyniewicz – z zawodu charakteryzator, z zamiłowania cukiernik; właściciel warszawskiej Cukierni AleTort!

Receptura
Kruche ciasteczka na maśle (ok. 15 sztuk)
200 g niesolonego masła
200 g cukru
1 jajko
400 g mąki

Dodatki smakowe (do wyboru):
waniliowe – dodać  ekstrakt waniliowy
cytrynowe – dodać skórkę otartą z jednej cytryny, posiekaną
pomarańczowe – dodać posiekaną skórkę z jednej pomarańczy
czekoladowe – 50 g mąki zastąpić 50 g kakao

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut. Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy
w 175°C przez 10-12 minut.

Dekorowanie
Do udekorowania ciasteczka potrzebne będą:
- wykrawaczka okrągła,
- lukier plastyczny w różnych kolorach,
- wykrawaczka „paski”.

Z niebieskiej masy plastycznej wycinamy okrąg zbliżony do wielkości upieczonego ciasteczka. Od spodu zwilżamy lekko wodą za pomocą pędzelka i przyklejamy na ciastko.


Wałkowujemy 3 wałeczki masy plastycznej w kolorach: brązowym i dwóch odcieniach zielonego. Za pomocą wykrawaczki wycinamy paski.

Przycinamy pasek na odpowiednią długość, bok paska zwilżamy wodą i przyklejamy na niebieską masę.


Naklejamy kolejne paski imitujące pień i łodygi. Listki robimy ze zwiniętych pasków i doklejamy do drzewka. W podobny sposób przygotowujemy kwiatki oraz „zakręcony” księżyc.


Gwiazki malujemy pędzelkiem, używając białego barwnika spożywczego.

 

 

Jarosław Dyniewicz – cukiernik-wizażysta. Jego torty i ciasteczka są dopracowane jak makijaże dla znanych aktorek, prezenterek telewizyjnych czy modelek. Doświadczenie charakteryzatora zdobywał na planach filmowych (m.in. Ogniem i Mieczem), jako wizażysta pracował dla takich marek, jak Helena Rubinstein i Guerlain. Od 3 lat prowadzi własną cukiernię AleTort!, tylko dlatego że obejrzał program o cukierni w Londynie. Wszystkiego nauczył się sam.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji