autor: Credin
Ciasto Piernikowe to mieszanka ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem starannie dobranych przypraw korzennych oraz aromatu miodowego, przeznaczona do wypieku ciast i babek piernikowych. Szybka i prosta w przygotowaniu, doskonała w smaku, długo zachowuje świeżość i prawdziwie piernikowy zapach. Dobrze sprawdza się zarówno w dużych, jak i małych formach, z bakaliami, marmoladą, kremem i czekoladą.
Receptura
Ciasto
2000 g mieszanki ciasta piernikowego
800 g marmolady
ok. 440-480 g wody
400 g oleju roślinnego
400 g jaj
Masa marcepanowa na bazie Kranse XX
1000 g Kranse XX
500 g cukru kryształu
250 g białka jaja kurzego
• Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na średnich obrotach ok. 2 minuty. Połowę masy wylewamy na blachy o wymiarach 40 × 60 z rantem. Na masę piernikową szprycujemy 1 kg masy marcepanowej na bazie (Kranse XX) lub percepanowej (Macaroon Paste) i zalewamy pozostałą częścią masy piernikowej.
• Temperatura pieczenia: 170oC
• Czas pieczenia: ok. 40-50 minut
• Dekorować Czekoladową Miss Kongo.