...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

Dzielarka Artezen w pracy

21 lutego 2023 r. odbyło się organizowane przez firmę Geth praktyczne seminarium podczas którego można było zapoznać się z pracą dzielarki CALYBRA, która nie wymaga stosowania oleju.

Pierwsza część seminarium miała charakter teoretycz­ny. Już na tym etapie w głowach uczestników pojawiło się sporo wątpliwości. Wystawowa dzielarka CALYBRA (oczekująca na odbiór klienta) pozwoliła na uzyskanie pierwszych odpowiedzi na nurtujące pytania z zakresu mechanizmu pracy. W tym celu można było zajrzeć do wnętrza urządzenia. Aspekt „bezolejowego systemu” dzielenia wywołał ożywioną dys­kusję. Padały pytania na temat tego, co sprawia, że tłoki pracują bez oleju, dlaczego się nie niszczą i nie zacierają, czy rzeczywiście do produkcji ciasta nie używa się oleju.

 

Klienci przyznali, że wy­korzystywanych dzielarkach stosują olej, więc koszty działalności zakładu są bardzo duże. Bazując na ich wyliczeniu (które wskazu­je, że jest to koszt ok. 4000 euro rocznie), możemy potwierdzić, że dzielarka CALYBRA nie wymaga stosowania oleju. Do budowy głowicy dzielącej wykorzystano najwyższej jakości stal nierdzewną z powłoką ze specjalnego tworzywa technicznego. Praktyczna część seminarium dotyczyła codziennej produkcji pie­czywa w piekarni wdrożeniowej Geth. Praca z dzielarką była więc autentyczna, nie dawała możliwości ukrycia wad. Dzielone tego dnia ciasto miało różny udział procentowy mąki żyt­niej i pszennej oraz różny stopień nawodnienia. Największą uwagę gości przyciągnął proces dzielenia ciasta żytniego (80% udziału żyta) o wysokim TA (ok. 180). Jest to ciasto wymagające, jeśli chodzi o proces dzielenia, nie każda dzie­larka sobie z tym radzi. W kuluarach można było usłyszeć słowa uznania dla jakości wszystkich ciast, wysoko oceniono ich strukturę i zapach. Ciasto po procesie dzielenia w dzielarce CALYBRA nie było zmęczone. Dowodem tego była próba na upieczonej foremce żytniej – przekrojona na pół posiadała bardzo dobrą strukturę, po próbie odkształcenia zachowała elastyczność. Zauważona i doceniona została również wysoka dokładność wagowa.

 

Zwrócono uwagę, że dzielone kęsy ciasta, wychodzące bez­pośrednio z dzielarki, mają foremny kształt, był to niemal gotowy produkt do forem, co znacząco skraca czas przygotowania (za­gniatania) do foremek. Piekarnia Geth użytkuje dzielarkę CALYBRA od kilku miesięcy. Przejście na nową maszynę otworzyło możliwość poszerzenia asortymentu. Zwiększyło też wydajność. Większość gości seminarium pracuje na wysłużonych dzielarkach tłokowych, które po latach użytkowania generują sporo nakła­dów finansowych. Bieżące utrzymanie jest kosztowne. Mowa była o cenach napraw, oleju, braku dokładności wagowej. W przerwach seminarium, podyktowanych organizacją piekarni goście wymieniali się spostrzeżeniami na temat cen pieczywa, problemów z dystrybucją, sieci własnych sklepów. Są to zawsze miłe i ciekawe rozmowy. Bardziej i mniej formalne dyskusje kon­tynuowane były wieczorem przy wspólnej kolacji w restauracji.

Już dziś serdecznie zachęcamy od udziału w kolejnych semina­riach organizowanych przez firmę Geth. Zachęcamy do śledzenia naszej strony www.geth.pl i social mediów.

 

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji