...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Ekologiczna firma zyskuje dwa razy – rozmowa z Katarzyną Mojzykiewicz, ekspertem projektu 3xŚrodowisko

O tym, jakie korzyści firmy z branży mogą odnieść, uczestnicząc w projekcie „3xŚrodowisko” oraz o ogłoszonym konkursie dla firm z sektora MŚP – rozmowa z ekspertem projektu Katarzyną Mojzykiewicz

Katarzyna Mojzykiewicz jest przedstawicielką trzeciego pokolenia w rodzinnej firmie piekarsko-cukierniczej. Mistrz piekarski, cukierniczy i handlu. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka. W latach 2011-2013 w ramach projektu „Branże w Dialogu” pełniła funkcję eksperta ds. europejskich dla branży spożywczej. Od lat zaangażowana w działalność na rzecz rzemiosła. Autorka branżowego informatora ekologicznego.

Marta Krzyżanowska: W projekcie „3xŚrodowisko” zwracamy uwagę na to, że ekologia może się firmom opłacać oraz jak ważna jest świadomość naszego wpływu na środowisko. Przez nasze złe nawyki marnujemy tak ważne zasoby, jak wodę i energię elektryczną. Czy przedsiębiorcy z małych i średnich firm są świadomi ile mogą zyskać, gdy zdecydują się na działania chroniące środowisko?

Katarzyna Mojzykiewicz: Coraz większe grono przedsiębiorców ma taką świadomość. A tegoroczne susze wyraźnie pokazały, że ostrzeżenia ekologów nie są przesadzone. Chyba po raz pierwszy poczuliśmy, co może oznaczać bark wody lub niepewność dostaw energii elektrycznej. Właściciele małych i średnich firm muszą dbać oczywiście o rentowność swoich zakładów. By walczyć o klienta, trzeba oferować konkurencyjne ceny. A by było to możliwe, konieczne jest obniżanie kosztów produkcji. Szukając oszczędności, najłatwiej zadbać o bardziej efektywne  gospodarowanie wodą i energią elektryczną. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo można zaoszczędzić przy niewielkich inwestycjach i zmianie złych nawyków.

M.K.: Działania proekologiczne kojarzą się z inwestycjami, często więc przy szukaniu oszczędności tych aspektów nie bierze się pod uwagę.

Katarzyna Mojzykiewicz: To błąd. Oszczędzając wodę i energię elektryczną, dbamy o środowisko. Wystarczy uświadomić sobie, z czego powstaje energia. A bez wody nie może funkcjonować żadna gałąź przemysłu. Szukając oszczędności w firmie, na początek warto korzystać z rozwiązań, które nie pociągają za sobą dużych kosztów. Zwracam uwagę na to, że tak drobne zmiany, jak wymiana baterii czy montaż perlatorów są bardzo opłacalne.  Dużą oszczędność w zużyciu energii elektrycznej daje wymiana oświetlenia na LED-owe. I jeśli nie stać nas na wymianę żarówek w całej firmie, możemy robić to stopniowo. Można także skorzystać z bardzo prostej zasady: „nie płacę za coś, z czego nie korzystam” i odłączać od źródeł prądu ładowarki do telefonów, gdy ich nie wykorzystujemy, nie pozostawiać w stanie czuwania telewizorów czy drukarek itp.  

M.K.: Taka stopniowa modernizacja zachęca przedsiębiorców do kontynuowania zmian?

Katarzyna Mojzykiewicz: Myślę, że tak. Warto zwrócić uwagę, że zmiany w firmach mogą być wprowadzane małymi krokami. Często jest to zachęta, by wygenerowane oszczędności przeznaczać na dalsze inwestycje. Bardziej kosztowne rozwiązania wprowadzane w firmach, wymagają co prawda dłuższego okresu zwrotu, ale przynoszą naprawdę współmierne efekty. Dbając o środowisko, wprowadzając proekologiczne rozwiązania, firmy nie tylko oszczędzają, ale przede wszystkim stają się społecznie odpowiedzialne.

M.K.: Małe i średnie firmy to przede wszystkim pracownicy. Ten sektor zatrudnia prawie 99% pracujących Polaków i właśnie od nich zależy najwięcej.

Katarzyna Mojzykiewicz: Bez zaangażowania pracowników firma nie ma szans na efektywne wdrożenie metod oszczędzania. Tak naprawdę najwięcej zależy od świadomości samych pracowników i od tego, na ile zaangażujemy ich do wspólnego oszczędzania zasobów i poprawy rentowności firmy. Mówimy o tym podczas warsztatów organizowanych przez projekt „3xŚrodowisko”, pokazujemy, dlaczego oszczędzanie zasobów jest ważne i jak to robić. Prezentujemy sprawdzone metody, które już przyniosły dobre rezultaty. Niektóre zmiany wymagają niewielkich nakładów finansowych, chociażby wspominany perlator, dzięki któremu oszczędzamy nawet 50% wody. (Perlatory można znaleźć już w cenie około 10 zł).

Należy jednak pamiętać, że najmniej kosztowną inwestycją jest budowanie świadomości wśród pracowników.  Ich zaangażowanie i chęć ciągłego doskonalenia może przynieść  firmie wymierne korzyści. Więcej sprawdzonych rozwiązań można znaleźć w bazie dobrych praktyk na stronie projektu „3xŚrodowiso: http://www.3xsrodowisko.pl/dobre_praktyki.html

M.K.: W małych i średnich firmach z branży spożywczej pracuje dużo młodych ludzi. Czy absolwenci szkół przychodzą do pracy świadomi działań proekologicznych?

Katarzyna Mojzykiewicz: Młodzi pracownicy często przychodzą z bardzo ogólną wiedzą na temat ochrony środowiska, a w pracy ważne są praktyczne rozwiązania. I tego mogą nauczyć się w firmach. Dlatego dobrze jest, gdy mają od kogo czerpać wiedzę. Gdy ich mistrzowie szkolący i starsi stażem koledzy pokazują im właściwy model postępowania.

 

 

M.K.: Uniwersytet w Kalifornii przeprowadził badania, które pokazały, że pracownicy firm zaangażowanych społecznie są bardziej efektywni w pracy. Czy widoczne jest to również w polskich firmach?

Katarzyna Mojzykiewicz: Uważam, że tak. Gdy zachęcamy pracowników, by wspólnie z właścicielami dbali o zużywanie wody i energii elektrycznej, gdy wiedzą, że jest to dbanie o rentowność firmy, a dodatkowo działanie na rzecz środowiska, to wszystko zwiększa ich zaangażowanie. Pracownicy stają się zespołem, wspólnie dbają i wręcz wzajemnie się pilnują, by zmniejszać marnotrawstwo. Czują, że przychodząc do pracy, dodatkowo oprócz realizowanych zadań, wypełniają ważną misję.

M.K.: A zaangażowany pracownik jest o wiele wartościowszy dla pracodawcy.

Katarzyna Mojzykiewicz: Jest zdecydowanie wartościowszy. Ma też poczucie, że pracuje w firmie, która się rozwija, staje się nowocześniejsza. Część nawyków przenosi do własnego domu. Tu zaczynamy mówić o efekcie skali, gdy nawet tylko część pracowników sektora MŚP zacznie na co dzień racjonalnie korzystać z wody i energii elektrycznej, w skali roku będą to pokaźne oszczędności.

M.K.: I do tego zachęca projekt „3xŚrodowisko”. By takimi rozwiązaniami zainteresować większe grono przedsiębiorców, został ogłoszony konkurs dla firm przyjaznych środowisku.

Katarzyna Mojzykiewicz: I do przystąpienia do konkursu zachęcam wszystkie firmy z branży spożywczej. Konkurs trwa do 19 lutego 2016 r. Firmy, które w tym czasie wdrożą rozwiązania pozwalające na oszczędzanie wody, energii elektrycznej i innych zasobów, przedstawią, jakie oszczędności dzięki tym zmianom osiągnęły, mogą wygrać nagrody  zwrot poniesionych inwestycji. To podwójna korzyść. Rozpoczynając wdrażanie zmian, zaczynamy proces, który będzie przynosił firmie korzyści, a wygranie nagrody będzie dodatkową zachętą do dalszych inwestycji.

M.K.: Kto może brać udział w konkursie?

Katarzyna Mojzykiewicz: Wszystkie firmy, które uczestniczyły w warsztatach organizowanych przez projekt „3xŚrodowisko”, firmy referencyjne, czyli ściśle współpracujące z animatorami projektu, ale również firmy, które do tej pory nie miały styczności z projektem. Te ostatnie firmy zachęcam do kontaktu z liderem projektu, Refą Wielkopolską pod adresem: biuro@refa.pl z informacją, jaką branżę reprezentują i w jakim mieście jest siedziba firmy. Zostaną skontaktowani z ekspertem, który pomoże w dopełnieniu wymogów formalnych konkursu.

M.K.: Dziękuję za rozmowę, a firmy z branży spożywczej zachęcamy do udziału w konkursie

Więcej informacji: http://www.3xsrodowisko.pl/konkurs_dla_firm.html

Rozmawiała: Marta Krzyżanowska, koordynator ds. promocji

Projekt „Trzy kampanie integrujące przedsiębiorstwa sektora MŚP i ich otoczenie w działaniach na rzecz ochrony środowiska” jest dofinansowany z udziałem instrumentu finansowego Unii Europejskiej LIFE+ i ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji