...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Energetyzująca sakiewka smaku

Krzysztof Wysłucha, mistrz cukiernictwa, Cukiernia Wysłucha

- To musi być coś ekstra! - pan Zbyszek jasno postawił sprawę, składając zamówie­nie na „tort karnawałowy”. - Koniecznie czekoladowy. Zamiast jednego wielkiego ciasta chcę parę mniejszych torcików w nietypowej formie, coś, co by się kojarzyło z niespodzianką. Niech mi Pan coś wymyśli - dodał. No to wymyśliłem Sakiewkę smaków.

Kawa, czekolada i kardamon – tort o takim zestawieniu smaków to prawdziwa bom­ba kalorii i arsenał związków chemicznych, które pobudzą krew do szybszego krąże­nia. Kawa i czekolada dadzą zastrzyk sty­mulującej organizm kofeiny. Ciśnienie krwi i poziom glukozy podniosą teobromina, tyramina i fenyloetyloamina. To właśnie one wywołają podekscytowanie i uczucie szczęścia. Tryptofan w mózgu przekształ­ci się w serotoninę i da uczucie zrelakso­wania oraz spokoju. Dodatek korzennego kardamonu może mieć efekt uboczny, tj. zbliżać ludzi, wszak przez wielu uważany jest za afrodyzjak.

FOT. KRZYSZTOF WYSŁUCHA

 

RECEPTURA NA 3 TORCIKI

Ciasto czekoladowe
750 g Makao
225 g jaj
285 g tłuszczu Maestro

Wszystkie składniki połączyć na wolnych obrotach. Wylać ciasto w 3 formy O 22. Wy­piekać w temp. 180°C przez ok. 50-55 min.

Chrupiąca masa
300 g Musso Czoko
150 g płatków kukurydzianych
30 g oleju
25 g kardamonu

Krem Musso podgrzać z dodatkiem oleju i kardamonu. Płatki kukurydziane uprażyć na ciemnozłoty kolor, rozdrobnić wałkiem, a następnie połączyć z przygotowanym wcześniej kremem.

Kawowe Creme brulée
120 g Super Creme brulée
250 g śmietany
250 g mleka
5-10 g kawy rozpuszczalnej

Śmietanę z mlekiem zagotować, dodać kawę rozpuszczalną i  Super Creme brulée. Połączyć, delikatnie mieszając.

Mus czekoladowy
150 g stabilizatora czekoladowegoProvenda
700 g bitej śmietany
175 g wody

Wodę połączyć ze stabilizatorem, a następ­nie z bitą śmietaną.

Czekolada plastyczna
1000 g czekolady luksusowej 53%
150 g syropu cukrowego
(zagotowany cukier w proporcji 1:1)
150 g syropu skrobiowego
400 g dowolnej masy cukrowej

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i energicznie połączyć z syropami. Otrzy­maną masę zagnieść z masą cukrową.

PRZYGOTOWANIE
Wypieczone korpusy przekroić na dwa blaty. Ułożyć po jednym blacie w rantach o śr. 24. Nałożyć warstwę chrupki, a następ­nie kawowy creme brulée i część musu czekoladowego. Ułożyć kolejny blat ciasta i wyrównać pozostałym musem. Schłodzić, udekorować czekoladą plastyczną.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zakład Piekarsko-Cukierniczy Wysłucha



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji