Kolejna edycja Expo Sweet potwierdziła, że w najbliższym czasie konsumenci będą szukać słodkości naturalnych, w tym wegańskich i ekologicznych. Szyku w witrynach będą zadawać monoporcje, ale też słodkości z ciasta parzonego i czekolada z najwyższej półki. Sprawdźcie, czym żyły targi i co skupiło uwagę naszej redakcji.
Podobne artykuły
Expo Sweet już 26 lutegoArtystyczna uczta. Podsumowanie konkursu Wystawa Dekoracji Cukierniczych Expo Sweet 2020Vortumnus zaprasza do klimatycznej kawiarenkiMistrzowskie pokazy
Zwiedzający mogli podziwiać nie tylko nowości od wystawców, ale też uczestniczyć w pokazach mistrzów. Na stoisku PAN Centrum Słodkiej Dekoracji pokaz prowadziła projektantka i mistrzyni sugarcraftingu Karen Davies z Wielkiej Brytanii oraz Małgorzata Weber. Na Vegagastro techniki produkcji naturalnych lodów rzemieślniczych i porady dotyczące tworzenia kreatywnych smaków zaprezentował mistrz lodziarstwa Giacomo Schiavon.
Z kolei francuski mistrz cukiernictwa Nicolas Coffin pokazał różnorodne techniki produkcji deserów przy użyciu innowacyjnej maszyny Masterchef. Na stoisku Comprital królowały ciasta i desery w stylu fusion autorstwa Filippo Novelli’ego. Finalistów konkursu Coupe du Monde de la Patisserie – Marka Moskwę, Michała Doroszkiewicza – oraz Pawła Mieszałę można było zobaczyć w akcji na stoisku Debic, gdzie tworzyli nowoczesne desery. Vortumnus wraz z Mariuszem Zychem i Wojciechem Gaszem przeniósł odwiedzających do laboratorium chemicznego, pokazali oni zastosowanie technik molekularnych w cukiernictwie.
Słodki świat
Rubinowa czekolada wkrada się w gusta polskich konsumentów, pojawiła się także na stoiskach lodziarskich i cukierniczych. Trendem, który nadal jest popularny, są monoporcje. Zdaje się jednak, że nie wyprą one ciast pieczonych, które w nieco mniejszych formach znów zyskują uznanie. Podobnie jak ciasto parzone w postaci ptysiów i eklerów. To, co łączy prezentowane słodkości, to stawianie na ich naturalność, nawet jeśli dekoracja i forma są bardzo wyszukane, a barwy intensywne.
Epoka lodów
Lody to słodkości, które były zdecydowanie najbardziej obecne na targach. Tęczowe kolory kojarzące się z topowym motywem jednorożca oraz czerń pojawiły się w wielu witrynach jako nowość. Intensywne barwy i tropikalne smaki dominowały. Podobnie powtarzalnym akcentem były biodegradowalne i drewniane opakowania zamiast tradycyjnie plastikowych. Ciekawą nowością była jedna z witryn zaprezentowanych na stoisku firmy ES System – Insu, w której ekspozycja lodów była pionowa. Umożliwiło to młodszej klienteli łatwiejszy ogląd asortymentu, „szuflady” do przechowywania lodów są też bardziej funkcjonalne dla producenta przy gałkowaniu.
Świeże bułeczki
W sektorze piekarskim bez większych zmian. Tu utrzymują się trendy znane od kilku sezonów, tj. pieczywo funkcjonalne, z czystą etykietą, a także ciekawymi wegańskimi dodatkami. Podobnie jak w cukiernictwie, także w piekarstwie stawia się na produkty „to-go”, takie jak gotowe kanapki lub przekąski
Nasza redakcja
Targi to moment, kiedy możemy spotkać się z naszymi czytelnikami, partnerami i autorami. To także miejsce naszych małych happeningów! W niedzielę na naszym stoisku wraz z Moniką i Tomaszem Korzeniewskimi pojawił się piękny piętrowy tort urodzinowy na 20-lecie firmy Korzeniewscy (producent form kwasoodpornych i wózków piekarniczych). W poniedziałek Polskie Złotka i laureatki tytułu Osobowości Branżowej Roku – Renata Martyna, Angelika Chwyć i Ewa Drzewicka – specjalnie dla naszych czytelników podpisywały najnowsze wydanie „Mistrza Branży”. Firma Soczyście codziennie dbała o porcję witamin w postaci świeżo wyciskanych soków i wytłoczonych olejów, zwracając uwagę na korzyści z ich zastosowania w cukierni i piekarni.
Każdego dnia wspólnie z Partnerami rozpieszczaliśmy naszych Czytelników dużymi niespodziankami, delikatnymi dekoracjami, smacznymi wegeciastkami i praktycznymi gadżetami:
- firma Soczyście Zbigniewa Bańkowskiego ufundowała dla czytelników „Mistrza Branży” vouchery z 50-proc. rabatem na zakup wysokiej klasy wyciskarki do soku i wytłaczarki do olejów. Firma ufundowała również nagrody w konkursie „Mistrza Branży” podczas Expo Sweet – niezawodny blender do przygotowania pożywnych smoothies;
- zestawy gotowych dekoracji z papieru waflowego zapewniła firma Daisy Decor;
- Uniferm zadbał o wegańskie ciasteczka z nowe linii produktów;
- Uldo dostarczyło praktyczne gadżety dla każdego.
Dziękujemy za wspólnie spędzone targi Expo Sweet 2019!
Opracowała Aurora Czekoladowa