...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

Guggenberger – czysta niespodzianka

Bywają zabrudzenia, które w wyniku działania wysokiej tempera­tury stają się bardzo trudne do usunięcia. Tłuszcze ulegają poli­meryzacji, cukry – karmelizacji, resztki jedzenia – częściowemu spaleniu. Ręcznie nakładane środki myjące z ziarnem ściernym powodują matowienie powierzchni, która absorbuje brud.

Skuteczność mycia osprzętu cu­kierniczo-piekarskiego, w tym wózków pieca obrotowego i szta­plowanych koszy, niestandardowych mis i kubłów, w jednokomorowym w systemie Guggenberger wywarła na właścicielach piekarni podczas pierwszych prezentacji na polskim rynku nad podziw duże wra­żenie. Od tego czasu minęły dwa lata. Re­latywnie krótki czas budowania zaufania do marki wobec ciągłego zainteresowania, potwierdzonego sprzedażą, to „czysta nie­spodzianka”, która zdradza pozytywne prze­miany zaistniałe w polskich piekarniach.

Dobry PR
Ostania niełatwa dekada w branży pie­karniczej to okres koniecznych inwestycji w nowoczesne, bardziej ekonomiczne, sys­temy. Wysoki standard maszyn i urządzeń (najczęściej niemieckich marek) pociągnął za sobą zmiany krajobrazu polskiej pie­karni, również w wymiarze estetycznym. Higieniczny wygląd całej piekarni jest kon­sekwencją utrzymania w czystości pracu­jącego tam osprzętu (higieniczne fronty pieców, obudowy z wysokogatunkowej stali nierdzewnej).

Coraz częściej czystość osprzętu ma zna­czenie nie tylko biznesowe, bo nietrudno się domyślić, że pozytywnie wpływa na jakość wytwarzanych produktów, ale i PR-owe. Czyste kosze, wózki i blachy wpływają na postrzeganie producenta przez klien­ta. Aspekt czystości staje się wręcz warun­kiem jego pozyskania – i to zarówno przez sieci handlowe (np. Biedronka), jak i poje­dynczego klienta obserwującego czystość koszy podczas dostawy pieczywa. Coraz bardziej popularne stają się zewnętrzne audyty przeprowadzane przez sieciowych odbiorców pieczywa w piekarniach.

Czystość – wydajność – zysk
Czystość jest jednym z ważniejszych aspektów branych pod uwagę. Użytkow­nicy systemu Guggenberger podkreśla­ją, jak ważny w pozyskaniu klienta był udział myjki. W opinii właściciela firmy GETH, Tomasza Guderskiego, najistot­niejsza w tym wszystkim jest zauważalna zmiana mentalności polskich piekarzy, którzy coraz więcej uwagi poświęcają czystości. I nie wypływa to jedynie z ko­nieczności realizacji odgórnie narzuca­nych norm higienicznych, bo te istniały od dawna, ale ze zmiany myślenia. Zda­niem Wiesława Majdana, przedstawiciela firmy GETH, inwestycje w uniwersalny system myjący to konsekwencja zwięk­szenia mocy produkcyjnych, większej eksploatacji osprzętu, koszy i wózków. Z czasem niezbędny okazał się system myjący nie blokujący narzędzi pracy, ale usprawniający jej organizację.

 

Porównując kroki inwestycyjne polskich piekarni w ciągu ostatnich lat, można za­obserwować, że powielił się schemat za­kupów na Zachodzie sprzed kilku lat (tam myjki pracują znacznie dłużej). Po etapie „uzbrajania” zakładów w piece, systemy załadowcze, coraz częściej też w syste­my chłodnicze, przyszedł czas na spraw­ny i funkcjonalny system zapewniający czystość użytkowanego osprzętu: mu­siał on spełniać jednak trzy podstawowe kryteria, takie jak: niskie koszty eksplo­atacji, wysoka skuteczność i niewielkie gabaryty.

Aspekt ekologiczny
O skuteczności myjki stanowi system natrysku rotującego (16 dysz rozmiesz­czonych na całej wysokości komory) o ciśnieniu 10-12 barów! Właśnie ten aspekt budził największe emocje wśród piekarzy. Dzięki temu woda z dużą siłą dociera w trudno dostępne miejsca, jak: styki koszy, ranty, rogi pełnych blach, i nie wymaga silnych środków myjących, których generalnie zużywa się o ok. 20% mniej. Klienci informują nas, że nawet bez użycia chemii efekty mycia są za­dowalające. Ekologiczny wymiar tego systemu może być pomocny w pozyski­waniu środków unijnych na ich zakup. Powierzchnia ustawienia myjki to zale­dwie 1,8 x 2,2 m. Istnieje możliwość bliskiego ustawienia myjki przy ścianie, co znacząco oszczędza miejsce w zakła­dzie. Tym samym urządzenie spełnia ko­lejny wymóg wielu zakładów.

Aspekt ekonomiczny
Dużym walorem myjki Guggenberger jest aspekt ekonomiczny – niewielkie zapotrzebowanie na wodę i energię. Woda krąży w obiegu zamkniętym, świe­ża woda pobierana jest jedynie do płu­kania. Średnio na jeden cykl zużywa się – w zależności od wielkości myjki – od 8 l do 18 l. Długość cyklu zależna jest od stanu zabrudzenia, ale przy re­gularnym myciu cykle mogą być coraz krótsze, czas mycia bowiem ustawiany jest indywidualnie.

O tym, z jak wielkim trudem i jakim nakładem siły i energii usuwany jest ręcznie nagar z wózków pieca obroto­wego, blach i form, nie trzeba nikogo uświadamiać. Operacja nie daje zado­walających efektów, za to skutecznie brudzi posadzkę podczas przesuwania nieosuszonych koszy i wózków. W myj­ce Guggenberger cykl wirowania oparty na sile odśrodkowej zakańcza mycie, dając czysty i suchy osprzęt, gotowy do dalszego użytku.

W porównaniu z taśmowymi myjkami do koszy komorowa myjka Guggenber­ger zyskuje przez fakt uniwersalności. W jednym cyklu czysty i suchy może być zarówno wózek pieca obrotowego, jak i wszelki osprzęt ułożony na wózku, nawet pełne blachy, które dotychczas nie były klasyfikowane do mycia mecha­nicznego. Kosze na chleb sztaplowane są natomiast w słupki, których mieści się aż cztery, każdy o wysokości ok. 2 m. Coraz częstsze w obiegu plastiko­we europalety znalazły w końcu swoje miejsce właśnie w myjce Guggenberger. Bardzo praktyczne okazują się wózki jezdne ze specjalnymi zaczepami, ha­kami i uchwytami, na których można układać lub wieszać drobny osprzęt.

W swojej prostocie myjka Guggenberger jest bardzo dobrze przemyślanym roz­wiązaniem: uniwersalna, ekonomiczna, ekologiczna i wysoce skuteczna. Warto zatem skusić się na zakup tego urzą­dzenia – zyska na tym nie tylko wygląd piekarni, ale i jej wizerunek w oczach klientów.

Przedstawicielem firmy Guggenberger w Polsce jest firma GETH z Krakowa.

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji