...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

Inwestycje w technikę chłodniczą

Rozwiązania technologiczne umożliwiające produkcję wypieków o doskonałych walorach smakowych i zapachowych budzą liczne dyskusje na temat techniki chłodniczej, która „za tym stoi”. Zainteresowanie tym tematem wśród pieka­rzy w Polsce jest dowodem dojrzałości inwestycyjnej.

Jednak bogata oferta rynkowa i rozrzut cenowy nie ułatwiają wyboru optymalnych urządzeń garowniczo-chłodniczych.
Warto odróżnić inwestycje chłodnicze służące usprawnieniu odpieku w skle­pie od dziennej produkcji w piekarni, dla której, obok uzyskania lepszej jakości pro­duktów, istotne są rozdzielenie etapu przygoto­wania ciasta od wypieku (eliminacja godzin pra­cy nocnej) oraz ekonomia.

Wszystkie dostępne na rynku komory garowni-czo-chłodnicze mają podobne zadania, różnią się jednak znacząco parametrami chłodniczy­mi, jakością wykonania i poborem energii. Sa­me wartości pokazujące temperatury uzyskiwa­ne w jądrze w praktyce nie zawsze wystarczają. Uwzględnić należy bowiem także wysokie let­nie temperatury i liczbę wózków z produktem poddawanych procesom. Niewystarczająca licz­ba parowników, zbyt słaba wydajność chłod­nicza powodują, że komora „męczy się”, pró­bując uzyskać zadaną temperaturę, i pobiera dużo energii. Gwarancją jednakowej wysokiej jakości produktu jest zaplecze techniczne urzą­dzenia. Stoi za tym wyższa cena, ale inwestu­jąc w droższy automat garowniczo-chłodniczy, z perspektywy czasu z pewnością oszczędzimy. Testy porównawcze przeprowadzane w ekstre­malnych warunkach – pełne obłożenie wózków z gorącym produktem, stosowane coraz częś­ciej w zakładach – weryfikują potrzeby mocy chłodniczej. Na co zatem zwrócić uwagę, wy­bierając urządzenie?

Komora GVA – Trzebnica

Komora GVA – Tarnów

Komora GVA – Grudziądz


Warto pamiętać, że przy wielkości komo­ry od 6 wózków niezbędne są 2 parow­niki. Ściany nadmuchowe powinny być ukształtowane tak, aby wspierały równo­mierność chłodzenia. Nawet kąt nachyle­nia ma znaczenie, sprawia, że masy po­wietrza są przesuwane w taki sposób, by produkty na górnych i dolnych regalach miały podobne warunki klimatyczne. War­to zwrócić uwagę także na to, jak niwelo­wana jest różnica temperatur między ko­morą a parownikiem i czy w ogóle zostało to uwzględnione. Dodatkową optyma­lizację jakości produktu i poboru energii (szczególnie przy wysokich temperatu­rach) można uzyskać przez zastosowa­nie falownika (bezstopniowe sterowanie wydajnością chłodniczą). System „Delta T” – kontrolny system różnic klimatu ko­mory i wypieku – może istotnie wpłynąć na jakość produktu. Odprowadzenie wil­goci z wypieku może być podczas schła­dzania na tyle zredukowane, że zbyteczne staje się wtórne (naprawcze) nawilżanie przy załączonych grzałkach osuszających. W ten sposób mniej szronu odkłada się na parownikach, a to generuje oszczędności (nie tak częsta konieczność rozmrażania). Optymalizacji poddany jest także strumień czynnika chłodzącego, co również podnosi efektywność energetyczną.

Ponieważ komory chłodnicze pracuję 24 h na dobę, znaczącą rolę odgrywa­ją wszelkie modyfikacje energetyczne. W najnowszych komorach MIWE GVA e+ oświetlenie zamieniono na ledowe, które pobiera 77% mniej energii, zaś wentyla­tory parownika o 43% mniej. Cały pakiet oszczędnościowy pozwala ponadto na 10­proc. redukcję emisji CO2. W kontekście kosztów eksploatacji warto uwzględnić systemy odzysku energii. Energia cieplna odprowadzana z komór chłodniczych mo­że być odzyskana przez wymiennik MIWE eco:recover, zmagazynowana, a następ­nie ponownie wykorzystana, np. do garo­wania w tej samej komorze. Elastyczne sterowanie systemami chłod­niczymi daje swobodę prowadzenia do­wolnej krzywej garowania. W ten sposób program dopasowany jest do produktu, a nie odwrotnie. Uniwersalność technolo­gii jest istotną zaletą, dzięki temu użyt­kownicy nie muszą wiązać się z jednym dostawcą polepszaczy. Technika MIWE pokazuje, jak prowadzić produkt w różnej technologii, zmniejszając, a nawet elimi­nując polepszacze.

Należy pamiętać, że nie cena, a wydaj­ność chłodnicza pozwoli na podniesienie jakości produktów.

Małgorzata Majdan, Geth



Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Mistrzu Branży milenialsi rządzą i opowiadają: Maciej Majzon-Wójtowicz o pracy na wysokościach i ciągłym uczeniu się czekolady, Justyna Roszkowska o tworzeniu Pochlebnie, a Joel Kroeker o chlebie pobudzającym do myślenia. Sprawdzamy też RUBY (czekoldę milenialsów!) okiem fachowców i modne trendy w tortach.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji