autor: Zeelandia
RECEPTURA
Blat
2000 g Karotka
480 g woda
440 g olej
600 g marchew, marchew starta na drobnych oczkach
Karotkę połączyć z wodą i olejem. Mieszać na wolnych obrotach przez ok. 2 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Zeskrobać ciasto ze ścianek, dodać startą marchew i mieszać na wolnych obrotach przez kolejne 2 minuty. Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 60 cm. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. Schłodzić.
Marchewka mini
2000 g marchewka mini
Marchewkę ugotować i odsączyć. Wystudzić. Równomiernie rozłożyć na kremie pomarańczowym. Całość schłodzić.
Galaretka pomarańczowa
600 g Galaretka o sm.pomarańcz.
3000 g woda
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na mini marchewki i odstawić do chłodni aż do całkowitego stężenia.
Krem pomarańczowy
200 g Zeesan Pomarańczowy
250 g woda
1000 g śmietana 30%
Schłodzoną śmietanę ubić. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie. Dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie mieszać do połączenia składników. Krem równomiernie rozprowadzić na schłodzonym blacie.
PRZYRZĄDZENIE
1. Blat 2. Krem pomarańczowy 3. Marchewka mini 4. Galaretka pomarańczowa