...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Kelvin Chua i jego wizja tortów

Kelvin Chua bez reszty podbił serca polskich dekoratorów tortów. Po październikowym szkoleniu w Opolu już wiadomo, że malezyjski dekorator ponownie zagości w Polsce. Kiedy będzie kolejne spotkanie z Kelvinem i czym zachwycił świat i uczestników szkolenia w Opolu?

Who is Kelvin Chua?

Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że Kelvin Chua z wykształcenia jest grafikiem. Wrodzone zdolności i szeroka wiedza o sztuce pozwoliły mu od razu wypłynąć na głębokie wody dekoratorstwa cukierniczego. Stylem angielskim zainteresował się w czasie 8-letniego pobytu w Londynie. Zapisał się nawet na kurs, ale szybko doszedł do wniosku, że sam może tworzyć torty i uczyć ich dekorowania. I tak powstała pracownia Vinism Sugarart, którą na świecie zna każdy prawdziwy pasjonata sugarcraftingu. Dziś nazwisko Kelvin Chua należy do czołówki najciekawszych i uznanych dekoratorów młodego pokolenia, o czym świadczą liczne nagrody zdobywane w konkursach. Był na podium takich konkursów, jak Salon Culinaire Hospitality UK 2009, Salon Culinaire Hotelympia UK 2010, Cake International UK 2008, Cake International UK 2009. Co ciekawe, mimo światowej sławy i napiętego grafika szkoleń, organizowanych w 40 krajach, Malezyjczyk pozostaje osobą skromną, kontaktową, która potrafi i lubi się dzielić swoją wiedzą.

Eklektyczne dekoracje

Jego projekty tortów łączą wiele stylów dekorowania. Obok malowania, tworzenia płaskorzeźb najchętniej korzysta z trudnej, acz wdzięcznej techniki dekorowania lukrem królewskim (royal icing). Jak sam przyznaje, to właśnie te delikatne i kruche dzieła są jego ulubionymi. Wystarczy spojrzeć na jedną z najbardziej znanych prac – Voyage of the Swans, czyli przepięknie zdobiony biały tort w kształcie łodzi, świadczący o wysokim kunszcie w zdobieniu lukrem królewskim.

Skąd bierze pomysły na dekoracje? Czasem inspiracja przychodzi sama, podczas licznych podróży, a czasem czeka na pomysł zamknięty w swoim studio w Kuala Lumpur. Wtedy powstają szkice, które – jak przyznaje – rozumie tylko on. Kelvin uważa, że nigdy nie należy spocząć na laurach i dlatego wciąż poszukuje nowych metod zdobienia tortów, a swoje inspiracje czerpie przede wszystkim z podróży, mody czy architektury.

Po raz pierwszy w Polsce

W październiku, podczas 3-dniowego szkolenia w Opolu, malezyjski dekorator przedstawił trzy projekty tortów, prezentujące ulubione techniki pracy mistrza. Były to:

Glory – tort z motywem pawia, w którym wykorzystał element płaskorzeźby,
Shanghai Splendour – tort będący popisem dekorowania lukrem królewskim
oraz Fleur – ciekawy witraż, w którym artysta połączył swoje dwie ulubione techniki, czyli malarstwo i lukier królewski.

W rozmowach z uczestnikami szkolenia artysta przyznał, że osoby, które dopiero zaczynają przygodę z dekorowania tortów, muszą uzbroić się w cierpliwość.

 

Kelvin Chua zawita do Polski ponownie z nowymi projektami w październiku 2016 r.


Bieżące wydanie czasopisma

W najnowszym wydaniu stawiamy na B-Concept Jordiego Bordasa oraz stare koncepty na zero waste w nowoczesnej piekarni i cukierni. Odkrywamy siłę social mediów z Szymonem Czerwińskim, a także szukamy najlepszych blach i form...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji