...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Klasyczny tort Napoleon

autor: Jurij Gorobczyszyn – pastry chef w restauracji Cucina w City Park Hotel & Residence w Poznaniu

RECEPTURA

Ciasto francuskie
Przygotuj ciasto francuskie według sprawdzonego przepisu lub użyj gotowe mrożone. Ilość ciasta zależy od tego, jak wysoki ma być tort. Pieczemy je w 200oC przez około 15 minut. Przed nałożeniem créme diplomate blaty muszą być dobrze wystudzone.

Créme diplomate
0,250 kg mleka
0,050 kg żółtka
0,060 kg cukru
0,025 kg skrobi kukurydzianej
0,025 kg masła
1 laska wanilii
0,100 kg ubitej śmietany
0,005 kg żelatyny w listkach



W misce wymieszać żółtko, cukier, skrobię kukurydzianą i ziarna z laski wanilii. W garnku zagotować mleko, wlać je do miski z masą jajeczną i dokładnie połączyć. Masę przelać z powrotem do garnka i postawić na mały ogień. Cały czas mieszać rózgą, od momentu zagotowania mieszać jeszcze 2 minuty. Następnie dodać do masy wcześniej namoczoną żelatynę. Gotowy krem schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Po tym czasie ubić i wymieszać z ubitą śmietaną.
Ciasto przełożyć kremem i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Tort najlepiej smakuje z konfiturami: malinową, z czarnej porzeczki, wiśniową.

 

Jurij Gorobczyszyn – pastry chef w restauracji Cucina w City Park Hotel & Residence w Poznaniu. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii; doświadczenie zdobywał w Hotelu Imperator w Nimes (Francja), szkolił się u światowej klasy cukierników: Teda Chaixa, Antonio Bachoura i Alexandre’a Bordeaux. Uczestniczył w konkursie Zielona Budka Master Challenge 2016, w Mistrzostwach Cukierniczych Best Pastry Chef 2016 (2. miejsce), w Mistrzostwach Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2017 (4. miejsce).


Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji