dodano , Szkoła Artystyczna, materiał promocyjny

Kokarda

Jakiś czas temu scharakteryzowałem produkcję trzech rodzajów ciast martwych. Ten rodzaj ciasta to dla mnie surowiec do tworzenia niepowtarzalnych dekoracji. Można z niego wykonać oryginalne dekoracje na chlebie bądź też eksponaty artystyczne.

Ciasto martwe >>

W tym odcinku demonstruję kokardę, której pomysł przygotowania podpatrzyłem, biorąc udział w Mistrzostwach Świata w Paryżu.



1. Wałkujemy ciasto.


2. Docinamy przy użyciu rozsuwanego znacznika bądź radełka.


3. Układamy kawałki wyciętego ciasta, tak aby zaaranżować odpowiedni design. Następnie przyklejamy je do siebie, używając lekko zwilżonego pędzelka.


4. Tak stworzoną, sklejoną kompozycję nacinamy przy użyciu bardzo ostrego noża z ząbkami. Pamiętajmy, aby nie przyciskać noża zbyt mocno.


5. Wałkujemy wycięte wcześniej elementy.


6.  Paski docinamy na odpowiednią długość i wysokość kokardy.


7. Nacinamy końcówki pasków.


8. Paski nakładamy na drewniane wałki lub zwinięty papier do pieczenia. Następnie suszymy w piecu w temp. 100oC przez około 1-1,5 godz.


9. Tak powstałe gotowe wstążki  przyklejamy na surowe martwe ciasto lub izomalt bądź też czekoladę.


10. Tworzymy kompozycję.


11. Gotowa dekoracja!

mistrz piekarstwa Wiesław Kucia, Szkoła Artystyczna

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji