autorzy: Dawid Ostański, Krzysztof Górniak, Zespół Placówek Edukacyjno Wychowawczych w Lwówku Śląskim woj. Dolnośląskie
nauczyciel: Mirosława Bełza
RECEPTURA
Surowce
Ciasto
mąka pszenna 50 dag
masło 13 dag
cukier 12 dag
jaja 2 szt.
żółtko 1 szt.
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1/2 op.
Sposób wykonania
Na stolnicy masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jaja, cukier i cukier wanilinowy. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce pół godziny.
Kęsami przekręcać przez maszynkę z ustawionym wzornikiem (wyciętą foremką). Ucinać paski odpowiedniej długości i układać na lekko posmarowanej blaszce. Wypiekać na złoty kolor w temp 180oC ok. 10-15 min.
( w zależności od potrzeby wydajność można zwiększać podwajając namiar surowców ciastek)