...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZPEW w Lwówku Śląskim, materiał promocyjny

Domki jak z piernika

Autorzy: Adam Majerski kl. I, Angelika Rejmanowska kl. III; Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śląskim; Zasadnicza Szkoła Zawodowa, kierunek cukiernik
Opiekun: Edyta Lisak we współpracy z Mirosławą Bełzą

Receptura

Składniki

Ciasto
50 dag mąki pszennej typ 550 -650 
12 dag masła  
25 dag cukru pudru
25 dag miodu naturalnego
1 (70 g szt.) jajo
(1 czubata łyżeczka)  1 dag sody oczyszczonej
2 łyżki stołowe zmielonych przypraw-bukiet: cynamon, goździki, pieprz angielski ,gałka muszkatołowa, imbir)

do dekoracji
1 szt  białko
1- 1,5 szklanki cukru pudru
barwniki i esencja wg potrzeb

 

Sposób wykonania
Ciasto wykonujemy na stolnicy. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczona, po środku zrobić wgłębienie. Masło rozpuścić, można je podgrzać z miodem, masłem, cukrem i przyprawami korzennymi do temp 40-50  oC, następnie ostudzić do temp 20 oC. Ostudzoną mieszaninę połączyć z mąką  i sodą na stolnicy.  Zagnieść i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i jednolite na przekroju. Otrzymany półprodukt można odstawić do leżakowania w chłodne miejsce (przykryć ściereczką lub zawinąć w folię spożywczą), albo od razu  z ciasta formować elementy piernikowych różnej grubości (pierniczki), lub wyłożyć ciasto i upiec placek potrzebnej do wykrawania grubości po upieczeniu i ostudzeniu ciasta.

Ciasto należy wypiekać w średnio nagrzanym piekarniku (180 oC) przez ok 10 minut. Należy zwracać uwagę, aby się mocno nie zrumieniło z powodu szybkiej karmelizacji miodu, co w efekcie mogłoby być przyczyną bardzo twardego i gorzkawego ciasta  piernikowego.

Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde. Doskonałe do dzielenia i krojenia na elementy domków staja się po dwóch, trzech dniach. Nabierają nieco wilgotności z powietrza i są bardziej miękkie. Po stwierdzeniu, czy nadają się do dalszej obróbki, należy zgodnie z planem wycinać elementy niezbędne do budowania domków piernikowych.

 

Spoinowanie i dekorowanie domków odbywa  za pomocą uprzednio przygotowanego lukru-glazury białkowej i wystudzeniu ciasta. Sposób dekorowania domków zależy od twórczości, kreatywności i umiejętności wykonawców gotowego wyrobu.
Glazurę białkową sporządzaną metodą na zimno otrzymuje się z przesianego cukru pudru i ubijanych białek jaj, można do niej dodać substancje smakowo-zapachowe i barwniki. Powinna ona zawierać na jedną część białek 9-10 części cukru pudru i ok 5 g subst. smakowo -zapachowych.  Do glazury można dodać 80-procentowej esencji octowej, gdyż glazura ta ma być przeznaczona do nanoszenia jej w formie rysunku na wyrobach. Esencja ta, wpływa na ścinanie się białka zawartego w glazurze. Powoduje iż ozdobny rysunek wykonywany z glazury utrzymuje nadaną mu formę.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Placówek Edukacyjno - Wychowawczych w Lwówku Śląskim



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji