autor: Adam Majerski kl.I,Roksana Wojtasik kl.I,Dawid Ostański kl.I, Zasadnicza Szkoła Zawodowa , Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śląskim.
nauczyciel: Alicja Szajna-Flak
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
5 g proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane,wyłożyć na formę do pieczenia.
Piec w tem.160 - 170oC ok. 30-40 min.
Krem
0,5l kremówki
2 galaretki z czarnej porzeczki
3 łyżki cukru pudru
ciemne winogrono do dekoracji
Sporządzić galaretkę: 2 galaretki na 0.5 l. wody i dosypać 1 łyżeczkę żelatyny w czasie rozpuszczania galaretki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z galaretką (zostawić ok.0.5 szkl.galaretki do posmarowania winogrona). Na wystudzone ciasto wyłożyć krem i układać połówki winogrona, pozostałą galaretką posmarować pędzlem winogrona.