czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Winogronowe szaleństwo 0

dodano ,Szkoly, materiał promocyjny

autor: Adam Majerski kl.I,Roksana Wojtasik kl.I,Dawid Ostański kl.I, Zasadnicza Szkoła Zawodowa , Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śląskim.
nauczyciel: Alicja Szajna-Flak

Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
5 g proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane,wyłożyć na  formę do pieczenia.
Piec w tem.160 - 170oC ok. 30-40 min.



Krem
0,5l kremówki
2 galaretki z czarnej porzeczki
3 łyżki cukru pudru
ciemne winogrono do dekoracji

Sporządzić galaretkę: 2 galaretki na 0.5 l. wody i dosypać 1 łyżeczkę żelatyny w czasie rozpuszczania galaretki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z galaretką (zostawić ok.0.5 szkl.galaretki do posmarowania winogrona). Na wystudzone ciasto wyłożyć krem i układać połówki winogrona, pozostałą galaretką posmarować pędzlem winogrona.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Zespół Placówek Edukacyjno - Wychowawczych w Lwówku Śląskim

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe