autor: Łukasz Łysiak, Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczy w Lwówku Śląskim woj dolnośląskie
nauczyciel: Mirosława Bełza
RECEPTURA
Ciasto
mąka pszenna typ 450 500gram
margaryna 300gram
żółtko jaja 5 szt.
białko 1 szt.
cukier puder 85gram
marmolada płatki różane 1 szt. słoik
szczypta soli
Sposób wykonania
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek i dodać schłodzoną margarynę, żółtka jaja, cukier puder i szczyptę soli. Posiekać na stolnicy nożem. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkować partiami na szer. ok. 3 mm i wykrawać szklaną koła jednakowej wielkości. Trzy krążki (można pięć) ułożyć w szeregu tak, aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Miejsca połączeń posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek wykładać marmoladę –płatki różane. Zwinąć w rulon a następnie przekroić na pół tak, aby powstały dwie różyczki i tak w ten sam sposób przygotować ciasteczka z reszty ciasta. Różyczki przełożyć na lekko wysmarowana blachę i rozchylić ich płatki.
Wstawić do piekarnika temp 170oC na 15 minut. Po upieczeniu odstawić do ochłodzenia, a przed podaniem ciasteczka lekko oprószyć cukrem pudrem.
Wydajność: ok. 46 różyczek