receptura Credin
Ciasto Makarena
Ciasto „Makarena” 1000 g
jaja 350 g
olej roślinny 300g
woda 225 g
--------------------------
Razem 1875 g
Wykonanie Ciasto Makarena
Wymieszać wszystkie składniki razem.
Czas mieszania: ok. 1-2 min. wolne obroty, nie ubijać
Ciasto wylać do formy np. okrągłej fi 22 cm po 350 g.
Temp. pieczenia: 160-170°C
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Krem Czekoladowo-Cynamonowy
Creline 200 g
Czekoladowa Miss Kongo 400 g
Krem de Lux 110 g
woda (zimna, przegotowana) 300 g
cynamon mielony 2 g
-------------------------------------
Razem 1012 g
Wykonanie Krem Czekoladowo-Cynamonowy
Zagotować Creline, dodać Czekoladową Miss Kongo, cynamon mielony, wymieszać i ostudzić.
Osobno przygotować Krem de Lux (wymieszać mieszankę z wodą do uzyskania jednolitej
konsystencji). Połączyć rozpuszczoną w śmietanie czekoladę i gotowy krem, dobrze wymieszać.
Wykonanie
Na przestudzony blat Ciasta Makarena szprycujemy przy użyciu tylki karbowanej gotowy Krem Czekoladowo-Cynamonowy. Składamy i ponownie wykańczamy ciasto kremem na obrzeżach, środek przykrywamy Czekoladową Miss Kongo
Dekoracja:
Marcepany kolorowe do modelingu „Marzicovers”, nugat, itp.