Odrobina szaleństwa i 100% perfekcja, czyli przepis Tomasza Szypuły i Łukasza Parzymskiego na Lodziarskie Mistrzostwa Polski 2017! Nowatorskie trendy w lodach: świeże zioła i kwiaty, 5 najbardziej pożądanych deserów na Instagramie, ekologiczne kubeczki do lodów. Oraz EXTRA przewodnik po imprezach i festiwalach lodziarskich!
Podobne artykuły
Branża nabiera rozpędu - czerwcowe wydanie Mistrza BranżyPrzekuj kryzys w sukces! Z majowym Mistrzem BranżyMarcowy Mistrz BranżyZawojowali Lodziarskie Mistrzostwa Polski Expo Sweet 2017, zdobywając blisko 500 punktów więcej niż najbliższa konkurencja. Zaskoczyli nowoczesnym podejściem nie tylko w produkcji lodów (używając np. oleju z pestek dyni), ale też formą deseru do złudzenia przypominającą połówkę awokado. Dlatego w najnowszym wydaniu Mistrza Branży nie mogło zabraknąć Tomasza Szypuły ("Crazy Iceman") i Łukasza Parzymskiego - aktualnych Mistrzów Polski w Lodziarstwie. W obszernym wywiadzie zapytaliśmy ich, jak stworzyć tak zgrany duet, ile czasu powstawały mistrzowskie lody (które zgarnęły wszystkie wyróżnienia!). I kto naprawdę wpadł na pomysł użycia oleju z pestek dyni do produkcji lodów? Podpytaliśmy ich też o patenty, które pozwoliły im stworzyć świetne smaki, pomysłowy deser, ale też usprawniły pracę podczas konkursu. Koniecznie przeczytajcie i oceńcie sami, ile trzeba mieć w sobie szaleństwa, a ile procent perfekcji, by sięgnąć po zwycięstwo!
Tomasz i Łukasz w iście mistrzowskim stylu otworzyli sezon lodziarski 2017, a nas zainspirowali do przeszukania świata lodziarskiego i dotarcia do nowatorskich trendów. O tym, jakie lody będą najbardziej pożądane przez klientów w nadchodzącym sezonie, pisze Anna Maria, która zebrała pięć „najgorętszych” lodowych trendów zbliżającego się lata, mając na względzie zainteresowanie instagramowych trendsetterów i twinsumerów. Jeżeli szukacie własnego pomysłu, czym jeszcze zaskoczyć własnych konsumentów, polecamy rozmowę z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, która doskonale wie, jak nadać lodom nowy wymiar smaku. Tych, którzy chcą produkować naturalne lub rzemieślnicze lody, z pewnością zainteresuje tekst o ekologicznych, jadalnych kubeczkach na smaczne lody.
Boom na lody rozwija się też w realu. Jak grzyby po deszczu pojawiają się imprezy, festiwale dla rzemieślników lodziarstwa. I to nie tylko we Włoszech. Dokąd warto pojechać, gdzie się wystawić, a gdzie podszkolić warsztat – takimi informacjami dzieli się z nami Kamila Załęgowska w ciekawym tekście „Lodziarskie co, gdzie i kiedy”.
Choć lody zdominowały kwietniowe wydanie Mistrza Branży, nie zapomnieliśmy o jednym z ciekawszych trendów w produkcji żywności, widocznych podczas targów branżowych, tj. wzbogacania proteinami. Temu tematowi - w kontekście słodyczy - przyjrzał się Piotr Ławrowski, który podpowiada, jak odpowiednio zaprojektować produkt wysokobiałkowy.
Przypominamy również o wdzięcznej sztuce dekorowania tortów kwiatami z masy maślanej, a także zachęcamy do spróbowania sił w tworzeniu kwiatów z lukru królewskiego. Naprawdę warto!
Zapraszamy do lektury.
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Fuzja talentów, czyli crazy iceman i kreatywny cukiernik – rozmowa z Tomaszem Szypułą i Łukaszem Parzymskim, aktualnymi Mistrzami Polski w Lodziarstwie
Ludzie i ich pasje
Wcale nie taka krucha podstawa biznesu – rozmowa z Piotrem Baranem, współwłaścicielem Gateau
Naturalnie pięknie, naturalnie maślane – rozmowa z Jennifer Cao
Efektywne zarządzanie
Experci optymalizacji podatkowej: Co nowego w podatkach
Rzecznicy patentowi: (Nie)uczciwa konkurencja
Notariusze dla MB: Hipoteka w działalności gospodarczej – dłużnik już nie ucieknie
Edukacja
Szczere rozmowy o polskim piekarskie, cz.2
Biznesowy trójkąt bermudzki – najcięższe grzechy w biznesie
#Gelato/icecream/lody
Więcej ziół i kwiatów w lodach – rozmowa z Małgorzatą Kalembą-Drożdż
Jak kręcić wirtualne lody? Przegląd najpopularniejszych lodów na Instagramie
Na miarę XXI w. Ekologiczne i eleganckie pojemniki na lody
Lodziarskie co, gdzie i kiedy – przegląd imprez, festiwali i konkursów dla lodziarzy
Receptury lodowe
Sorbet cytrynowy infuzjowany rumiankiem z salsą morelowo-miodową
Lody biała czekolada z kwiatem pomarańczy i sorbetem malina-pomarańcza
Lody z pokrzywy i mięty
Wegańskie lody czekoladowe z pistacjami i granatem
Tort lodowy jagodowo-kokosowy
Kołocz śląski z maślaną kruszonką
Lody z Madagaskaru – wanilia z imbirem
Czekolada z salsą karmelową i kruchymi ciasteczkami
Kulisy produkcji
Proteinowe łakocie
FRITSCH Technology Center Polska
Royal icing: Wiosenne kwiaty
Babka migdałowa
Flash News
Zobacz na ISSUU katalog reklam kwiecień
lub pobierz AKTUALNY PDF>>
Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży pełne archiwum 2012 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2013 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2014 tutaj >>
Mistrz Branży pełne archiwum 2015 tutaj >>
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
ZAMÓW PRENUMERATĘCena prenumeraty: roczna 149 zł brutto |