Przed tłustym czwartkiem Terravita poleca recepturę na pączki !
RECEPTURA (ok. 20 pięćdziesięciogramowych pączków)
autor: Terravita, Bellaria
Składniki
Mąka 500 g
Margaryna 250 g
Drożdże 50 g
Jajko 1 szt.
Mleko 125 ml
Sól 1 g
Nadzienia
Krem smarowny Terravita: kokosowy, mleczny, orzechowy, toffi i czekoladowy
Polewy
Terravita: deserowa Bambo Prima, mleczna, biała i toffi. Więcej informacji na dole.
Przygotowanie
Z mleka, cukru i drożdży zarobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i zarobić ciasto, pozostawić do wstępnej fermentacji (ok. 25 min w ciepłym miejscu). Po upływie wskazanego czasu uformować pączki. Następnie poddać je końcowej fermentacji – pozostawić na kolejne 25 min, po czym usmażyć.
Po wypieku i lekkim przestygnięciu szprycujemy pączki kremami smarownymi Terravita w różnych smakach. Porcja nadzienia na 1 sztukę to ok. 20 g.
Wykończenie
Do wykończenia gotowych pączków używamy polew Terravita o smakach deserowym, mlecznym, toffi i polewą białą. Podgrzewamy je do ok. 45°C, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Paczki oblewamy równomiernie jedną lub kilkoma polewami wg uznania albo dekorujemy za pomocą rękawa cukierniczego w celu uzyskania ozdobnych wzorów.
Polewy nietransowe Terravita
- Do oblewania ciast, tortów, rolad oraz drobnego pieczywa cukierniczego (rogale, pączki, eklery, donuty) w skali rzemieślniczej.
- Do oblewania wyrobów piekarskich i ciastkarskich (herbatniki, ciastka, markizy, pierniki, biszkopty z galaretką) w skali przemysłowej.
- Do oblewania korpusów cukierniczych o różnym kształcie: galaretek, pianek, bloków z miazgi orzechowej, cukierków w skali przemysłowej.
- Do oblewania owoców suszonych i bakalii w skali przemysłowej.
- Do drażerowania drobnych korpusów cukierniczych.
- Do formowania drobnych figurek i dekoracji cukierniczych.
- Do barwienia i aromatyzacji w celu przygotowania polew kolorowych (dotyczy polewy białej).