autor: Plus
Receptura na 3 formy w kształcie jajka o wysokości ok. 16 cm.
Mus biały Pascha
Składniki:
200g mleko 3,2% Mlekovita
60g żółtka Eipro
350g czekolada biała R2241NV Velvet Callebaut
20g żelatyna namoczona
300g twaróg sernikowy Kalisz
300g śmietanka 34% Mlekovita
Opcjonalnie – 300g bakalii
Wykonanie:
Ubić śmietankę, podgrzać mleko i zahartować żółtka, zalać czekoladę, wymieszać
z namoczoną żelatyną. Do czekolady dodać twaróg, bakalie, na dwa razy dodać śmietankę.
Cremeaux mleczne
Składniki:
180g czekolada mleczna Java Origin Callebaut
100g mleko Mlekovita
40g żółtko Eipro
60g masło
20g likier
Wykonanie:
Zagotować mleko. Zahartować żółtko. Doprowadzić do pasteryzacji. Przesiać. Zalać czekoladę. Gdy temperatura ganache'u spadnie do 32-35°C, zblendować z masłem w temperaturze pokojowej oraz wybranym alkoholem.
Wytrawny Brownie
Składniki:
300g masło
120g cukier
225g czekolada deserowa 80-20-44NV Powerfull Callebaut
240g jaja Eipro
120g cukier do ubicia z jajkami
150g mąka
240g orzechy (opcjonalnie – wiśnia, malina, zioła, anyż)
Wykonanie:
Połączyć rozpuszczoną czekoladę, masło i cukier. Osobno ubić jaja z cukrem. Pieczemy 12min. w temp.1800C.
Dekoracje (kurka i jajka wielkanocne wykonane z czekolady Callebaut)
Receptura na 3 formy w kształcie jajka o wysokości ok 16cm