...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

Piece sklepowe aero ze sterowaniem MIWE go! w praktyce u klienta

Odpiek sklepowy to dziś norma w większości piekarni posiadających punkty usługowe, podobnie w piekarni Engel w Niemczech. W jednym z głównych punktów rodzinnego interesu produkty wypiekane są w piecu MIWE aero e+ z najnowszym sterowaniem MIWE go!

W ostatnich latach firma rozrosła się do 40 filii, odpiek w każdej z nich ma duże znaczenie. Dobre produkty mogłyby być dostarczane prosto z produkcji, ale wymiar każdego ze sklepów byłby inny. Nowe piece sklepowe testowane były świadomie: „jakość wypieków to jedno, ale ogromnie ważna jest przejrzystość ob­sługi i łatwość przyswajania”. Na kolejnym miejscu przy wyborze stacji do odpieku znajduje się zużycie energii, które ma nie­bagatelne znaczenie.

 

Właściciele piekarni postanowili zainwesto­wać w piece MIWE aero e+. Przekonało ich łatwe w obsłudze, przejrzyste sterowanie z wieloma możliwościami. Pierwsza filia piekarni wyposażona w piec MIWE aero e+ mieści się na ryn­ku. Nietypowy lokal ma 22 m długości i zaledwie 4 m szerokości. W godzinach pracy szklany front sklepu przed ladą jest otwarty. Stoliki i strefa wypoczynku są w bezpośrednim sąsiedztwie strefy roboczej.

Można by pomyśleć, że rekompensując brak miejsca, należy zachować ład i porzą­dek w lokalu. Ale nie o to chodzi. Pieczenie na oczach klienta ma pokazać właściwości wypiekowe oraz przekonać o absolutnej świeżości. Dlatego też piec został umiesz­czony w widocznym miejscu, pomiędzy ladą i blatem roboczym. Czarna optyka nowoczesnego MIWE aero e+ świet­nie łączy tradycję i miejski styl życia. Zapotrzebowanie na pieczywo jest szcze­gólnie duże o poranku. Dlatego piekarnia zdecydowała się na dwa piece MIWE aero e+, każdy na 8 blach. Dzięki temu rano wy­piekane są całkiem spore ilości pieczywa różnych gatunków równocześnie. Bezpośrednio obok pieców sklepowych znajduje się garownia umieszczona pod blatem roboczym. Tu kęsy zdobywają koń­cową garę. Bułki cięte i np. bułki z ziar­nami są wstępnie garowane, schładzane i dostarczane do filii. Pieczywo z ciasta parzonego dostarczane jest w postaci za­mrożonej, chleby i bagietki – w fazie pół­zapieku. Słodkie ciasteczka serowe przy­wożone są w postaci surowych kęsów. Programy wypiekowe są zapisane w ste­rowaniu. Jeśli jeden z pieców nie jest cał­kowicie obłożony, wtedy można pracować, używając automatyki ilościowej, tzw. MIWE flexbake. W tym celu obsługa musi przejść szkolenie. Wypiek odbywa się w trybie normalnym, w którym faktyczna krzywa pieczenia jest zapisywana. Jeśli efekt wypiekowy się zga­dza, krzywa może zostać przejęta (zapa­miętana) i pieczenie przy tych samych parametrach zachowane jest dla opcji nie­pełnego obłożenia pieca. W efekcie przy pełnym obłożeniu pieca mamy taki sam efekt wypiekowy jak przy wypieku np. tyl­ko jednej blachy.

 
W obu piecach MIWE aero+ jednocześnie wypiekane są różne przekąski. Blaty pod pizzę przychodzą do sklepu w tzw. półza­pieku. Wśród tzw. przekąsek wypiekane są produkty pikantne z ciasta francuskiego oraz kanapki. Zatrudnieni pracownicy przechodzą szko­lenie w piekarni i w sklepie. Z reguły wy­starczają na to 2 dni. Ważnym tematem w pozyskaniu odpowiedniej wiedzy i prak­tyki jest umiejętne określenie poziomu garowania. Pracownicy powinni potrafić określić optymalny poziom garowania przy użyciu dłoni, wzroku, wyczucia i doświad­czenia. Poznanie techniki obsługi pieca jest waż­ne. W przypadku sterowania MIWE go! jest to bardzo proste, kto potrafi obsłu­giwać smartfon, obsłuży też piec. Młod­si pracownicy nie mają z tym żadnego problemu ani obaw, dotykając sterowa­nia, znają ruch przesuwania palcem ze swoich smartfonów. Co więcej, dla nich obsługa tak nowoczesnego pieca to za­bawa. Starsze pracownice najpierw prze­puszczały młodsze, ale jak już zobaczyły, że to jest proste, również przystąpiły do działania. Sterowanie pieca powinno ułatwiać pracę i tak jest w tym przypadku. Praktyczną funkcją jest automatyczny start progra­mu tuż po zamknięciu drzwi. Już nikt nie musi pamiętać, by wcisnąć przycisk star­tu. Ulubione programy, których używa się najczęściej, można zgrupować w jednym miejscu, co jeszcze bardziej usprawnia pra­cę. Jednocześnie nie ma niebezpieczeń­stwa, że jakieś parametry zostaną przez nieuwagę zmienione.

 
Gdyby jednak doszło do jakichś proble­mów albo niejasności, wiele można wyja­śnić od razu przez telefon, bez konieczno­ści przyjeżdżania na miejsce. Sterowanie MIWE go! oferuje możliwość łatwego pod­pięcia do sieci nadzorującej wszystkie pie­ce. Zamiarem firmy jest lepsza kontrola procesów wypiekowych oraz dostęp on­line w razie konieczności usunięcia na-głej usterki. To, czego jeszcze nie można zobaczyć on­line, to stan czystości pieców i garowni. Komory wypiekowe i garownie są jednak czyszczone regularnie. Pierwsze z nich myte są przy wykorzystaniu półautoma­tycznego systemu easy clean. To znaczy, że sterowanie wysyła wskazówki do pra­cowników obsługujących piec, ewentual­nie piec samoczynnie podejmuje te czyn-ności. Stelaż na blachy wyciąga się lekko, jednym ruchem (bez narzędzi). Podwójne szklane drzwi czyści się bardzo prosto, również czarna obudowa pieca jest łatwa w utrzymywaniu czystości.

Małgorzata Majdan


Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji