...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , GETH, materiał promocyjny

Wyjątkowe seminarium na wyjątkowy jubileusz

21-22 marca w niecodziennych warunkach i okolicznościach odbyło się seminarium szkoleniowe dla polskich piekarzy. Zostali oni zaproszeni przez firmę Geth do nowoczesnego centrum techniki i technologii MIVE.

Firma MIWE świętuje w tym roku jubileusz 100-lecia. Przez cały rok odbywać się będą prezentacje i spotkania z osobistościami z branży. Obchody jubileuszu rozpo­częły się z przytupem, okazało się, że gości chcących zapoznać się z historią sukcesu firmy MIWE, piekarzy, rzemieślników, ludzi żyjących z branży i branżą na co dzień nie brakuje.

MIVE Live Baking Center
Miejsce, w którym odbyło się seminarium, to nowoczesne centrum technologiczne otwarte pod koniec ubiegłego roku. Pomysł jego budowy zrodził się w związku z poszukiwaniem adekwatnej do filozofii firmy formy uczczenia jubileuszu 100-lecia istnienia. Zde­cydowano, że tak wyjątkowy rok powinien być czasem aktywne­go kontaktu z klientem, wymiany doświadczeń. Dlatego powsta­ło nowoczesne centrum dające sposobność spotkania eksperta z mistrzem, tj. eksperta techniki piekarskiej z mistrzem rzemiosła, czyli piekarzem kreującym swój produkt. Coraz częściej dąży się do tego, by kontakt z klientem nie ograniczał się do wydarzeń targowych, by miał on szansę poznania marki nie tylko w teorii, ale i w praktyce.

 

Nowoczesne centrum MIWE live baking center powstało w impo­nującym tempie, w ciągu 14 miesięcy, jest to w pełni wyposażona piekarnia wraz z zapleczem do badań i spotkań. Aktualnie jedyne takie centrum na świecie, które daje sposobność praktycznego poznania słabych i mocnych stron firmy. Piekarnia posiada piece cyklotermiczne, termoolejowe (wsadowe i wózkowe), pełną gamę pieców sklepowych w różnej stylistyce. Piece wsadowe obsługuje automatyczny system MIWE athlet, który zadziwia skutecznością i lekkością pracy. Ukoronowaniem wszystkich systemów jest zintegrowany system odzysku ener­gii. Estetyka wykonania, wyprowadzenie na dach spalin i pary ze wszystkich pieców jednym kominem budzą zachwyt. Skuteczność odzysku energii przez wymiennik ciepła eco:nova jest znacznie większa aniżeli w tradycyjnych systemach, gdyż zarówno para, jak i spaliny biegną oddzielnymi kanałami.

 

Mistrzowsko wyko­nana kotłownia z centralnym kotłem dla pieców termoolejowych znajduje się w pomieszczeniu obok, więc nie generuje hałasu w pracowni. Firma MIWE zawsze chciała być blisko klienta, bo tylko bezpo­średni kontakt z nim pozwala podążać za potrzebami, działa inspirująco i stawia nowe wyzwania. W 100. rocznicę istnienia firma wysyła sygnał do świata: przyjeżdżajcie, jesteśmy tu dla Was. Do centrum przyjeżdżają piekarze, którzy znają swój cel, a szukają odpowiedniej techniki piecowej. Odwiedzają ją też użytkownicy techniki MIWE, którzy dopracowują własną technologię.


Nowoczesne technologie piekarnicze
21-22 marca przed MIWE LBC powiewała biało-czerwona flaga. Centrum stało się bardziej polskie niż niemieckie, grupa z na­szego kraju liczyła bowiem ok. 50 osób. Przedstawiciele zarządu przedstawili historię i filozofię firmy, zachęcając, by każdy czuł się, „jak u siebie w piekarni”. Tematem seminarium była analiza porównawcza pieczywa wypiekanego w piecach termoolejowych i cyklotermicznych, przygotowane kęsy poddane były wydłużonej fermentacji. Piekarze z Polski mogli zobaczyć różnice wypiekowe z takich systemów piecowych, jak piec wsadowy cyklotermiczny, piec obrotowy, piec termoolejowy wózkowy i piec termoolejowy wsadowy. Bułki wystudzono za pomocą najnowszej technologii studzenia próżniowego MIWE VC (vacuum coolling). Przestron­ne centrum to doskonałe miejsce na indywidualne obserwacje. Dochodziły do nas zróżnicowane opinie na temat walorów i wad każdego z systemów, gdyż nie ma idealnego pieca do wszyst­kich produktów: jednym podobał się wyrób stabilny, z twardym spodem, innym lżejszy i bardziej chrupki.

 

Celem firm Geth oraz MIWE jest bezstronne wsparcie w doborze właściwego systemu dla danej produkcji. Dwudniowe seminarium wzbogaciły prezentacje multimedialne przygotowane przez pracowników Geth, wskazujące różnice w bu­dowie pieców cyklotermicznych i termoolejowych. Można było się dowiedzieć wiele o systemach wewnątrzzakładowej logistyki, transporcie koszy opartym na zrobotyzowanym wózku shuttle. Zaprezentowane zostały też automatyczne systemy pakująco­-krojące o wydajności ponad 4000 szt. Bochenków na godzinę firmy Dovaina. Pierwsze z zaplanowanych na ten rok seminariów było wyjątkowo inspirujące.

Bieżące wydanie czasopisma

Za co Polacy pokochali jagodzianki? Czym ustabilizować krem na zimno? Jak projektować słodkie stoły? Skąd się biorą alergie pokarmowe? Do czego dodawać szafranu?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji