...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , IBIS, materiał promocyjny

Piece termoolejowe – poznaj technologię przyszłości

Piece termoolejowe przystosowane do intensywnej eksploatacji są idealnym rozwiązaniem dla piekarni rzemieślniczych, dużych i przemysłowych. Dedykowane są piekarzom wymagającym najwyższej jakości wypieku. Rachunki za gaz niższe nawet do 75%!

Technologia produkcji oraz doskonałe materiały zapewniają ich długoletnią żywotność, generując znaczne oszczędności energii. Tego typu piece zajmują małą powierzchnię w piekarni w stosunku do ich powierzchni wypiekowej. Konstruk­cja zapewnia jednakowy rozkład temperatury w płytach grzewczych, ponieważ olej termalny (nośnik ciepła) nieustannie tłoczony jest przez pompę z uszczelnieniem magnetycznym. Za­stosowana technologia grzewcza i budowa pieców dają gwarancję równomiernego wypieku i zapewniają piekarzowi powtarzalność. Piece termoolejowe wyposażone są w nowoczesny system ste­rujący na bazie komputera, który nieustannie nadzoruje prawi­dłową pracą urządzeń. Zasada ogrzewania jest podobna do instalacji centralnego ogrze­wania stosowanego w budownictwie mieszkaniowym (kocioł cen­tralny z siecią rur i kaloryferów) z tą różnicą, że płynem rozpro­wadzającym ciepło (nośnikiem grzewczym) nie jest woda, lecz olej syntetyczny o dużej pojemności cieplnej. Kocioł grzewczy to kompletna jednostka, składająca się z wymiennika ciepła, palnika, pompy cyrkulacyjnej, sterowania elektrycznego oraz wszystkich niezbędnych do zapewnienia obsługi i bezpieczeństwa czujników i regulatorów. Powierzchnia grzejna kotła składa się z wytrzyma­łych na podwyższone temperatury rur, które są uporządkowane w dwie cylindryczne spirale (wężownice). Wiązka rur jest tak uło­żona, że przy minimalnym obciążeniu powierzchni grzejnej można osiągnąć optymalne warunki spalania.

 

Energia wytworzona podczas spalania na poziomie palnika jest przekazywana do nośnika ciepła w wężownicy (umieszczonej w środku kotła), a następnie tłoczona za pomocą pompy do pie­ca. Podczas pieczenia bardzo ważna jest różnica pomiędzy tempe­raturą medium grzewczego i procesu. W piecach termoolejowych wsadowych IBIS wynosi ona tylko 25°C. Temperatura jest zawsze stabilna – nie występuje zjawisko spadku oddziaływania cieplne­go. Dzięki wysokiej akumulacji oraz doskonałemu przekazywaniu ciepła osiąga się doskonałe efekty pieczenia.

Piece wsadowe termoolejowe ze względu na idealną rów­nomierność i jakość pieczenia oraz stabilność temperatury na­dają się do wypieku szerokiej gamy produktów piekarniczych i cukierniczych.

Systemy termoolejowe produkowane przez firmę IBIS cha­rakteryzują się szybkim czasem gotowości do pracy. Czas roz­grzewania pieca o powierzchni wypiekowej 27 m2 od 25°C do 250°C nie przekracza 30 min. Właściwości syntetycznego oleju i zastosowana gruba izolacja termiczna pozwalają na akumula­cję dużej ilości energii. Ta cecha wpływa m.in. na to, że piece termoolejowe po zakończonym wypieku bardzo powoli tracą temperaturę – spadek na wyłączonym piecu wynosi < 10°C na godzinę postoju. Niezwykle krótki czas nagrzewania pozwala na szybkie wypiekanie produktów partia po partii oraz doskonałą jakość wypieku. Budowa pieca gwarantuje jego długowiecz­ność, ale przede wszystkim pozwala na pracę bez przerwy. Piece termoolejowe słynne są z bardzo wydajnych parownic
o unikatowej konstrukcji, które są w stanie zapewnić do 15 kg pary na pokład w ciągu godziny pracy, tzn. do 7,5 kg na ko­morę na wypiek.

System MONO-DUO
Pokładowy piec termoolejowy może zostać zbudowany w oparciu o dwa segmenty na zasadzie systemu podwójnego obiegu oleju termalnego. W praktyce daje to możliwość jednoczesnego wypie­ku różnego asortymentu. W piecu sześciokomorowym podzielo­nym na dwa segmenty w segmencie dolnym (3 pokłady) można wypiekać chleb w temperaturze np. 250°C, natomiast w trzech górnych komorach bułki w temperaturze np. 215°C.

 

Piece termoolejowe wózkowe IBIS PW to niezwykle wydajne i wszechstronne w zastosowaniu urządzenia łączące zalety pie­ców obrotowych i klasycznych pieców półkowych. Są wygodne w załadunku i rozładunku, gdyż proces ten polega na wjeździe i wyjeździe wózkami. W piecach 3-wózkowych wjazd i wyjazd do­datkowo wspomagane są mechanicznie, co znacznie usprawnia i przyspiesza obsługę. Prowadzenie w jednym piecu tradycyjnego wypieku asortymentu na płytach hertowych i z wykorzystaniem wózków na blachy lub formy nie stanowi problemu, ponieważ zestaw można wyposażyć w wózki z płytami hertowymi oraz specjalne wózki załadowcze i rozładowcze. To rozwiązanie techniczne łączące tradycję pie­ców półkowych z nowoczesnością, gdyż na obsadzenie 16 m2 po­wierzchni wypiekowej przez doświadczoną osobę potrzeba jedynie ok. minuty. Delikatna radiacja cieplna, zastosowanie termoobiegu oraz bardzo wydajny układ zaparowania zapewniają doskonałą jakość wypieku.

Piece termoolejowe firmy IBIS to obecnie najlepsze i naj­wydajniejsze piece na rynku. Cechują się stabilnością cieplną, łatwością obsługi, powtarzalnością i równomiernym wypiekiem, dzięki czemu każdy użytkownik będzie zadowolony. Aktualnie fir­ma IBIS jest głównym i wiodącym producentem tych pieców na polskim rynku.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Za co Polacy pokochali jagodzianki? Czym ustabilizować krem na zimno? Jak projektować słodkie stoły? Skąd się biorą alergie pokarmowe? Do czego dodawać szafranu?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji